Сноудън, който разкри мащабното подслушване, извършвано от американските спецслужби, е убеден, че американското правителство иска да го убие.

"Тези хора, а те са правителствени служители, заявиха, че с удоволствие биха ме застреляли в главата или биха ме отровили, когато излизам от някой супермаркет, за да ме гледат как умирам в дъжда”.

Това казва Едуард Сноудън в интервю за АРД, което ще бъде излъчено в неделя вечер. Извадки от интервюто бяха огласени от германския телевизионен канал.

За да подкрепи опасенията си, Сноудън се позовава на статия от миналата седмица, качена на информационния сайт BuzzFeed и озаглавена "Американски шпиони искат смъртта на Сноудън".

В статията се цитира ръководен служител от Пентагона, който заявява: "За мен ще е удоволствие да му пусна куршум в главата". И добавя: "В света, където няма ограничения да убиеш американец, ще ида и сам ще го убия".

Заради разкритията си за електронното следене, извършвано от американските служби, Сноудън е обвинен в САЩ в шпионаж и кражба на документи, принадлежащи на държавата.

Ден по-рано руският адвокат Анатолий Кучерена заяви, че американецът се опасява за живота си след съобщенията в американски сайтове, че официални лица в Пентагона и Агенцията за националната сигурност са отправили откровени заплахи срещу него.