Повече от 30 000 животни и 1,3 тона слонова кост са иззети при гигантска операция срещу контрабандата на диви животни, осъществена миналия месец от международната полицейска организация Интерпол в 92 страни, предадоха световните агенции и БТА.

При 1974 акции са конфискувани 43 тона месо от диви животни (включително мечешко, слонско, крокодилско, от кит и от зебра), 27 000 влечуги, близо 4000 птици, 48 живи примата, 14 големи котки и скелетите на седем мечки, две от тях - полярни.

Базираната в Лион организация за полицейско сътрудничество посочва, че е установила самоличността на около 1400 заподозрени в контрабанда.

Полиция и природозащитници спасиха орел в Еквадор

Снимка: БТА

При операцията с кодово име "Тъндърсторм" ("Гръмотевична буря") са задържани 8 тона люспи от панголин (вид мравояд с люспеста броня), като почти 4 тона от тях са иззети от виетнамските власти от кораб, идващ от Демократична република Конго.

В Канада са били конфискувани 18 тона месо от змиорки, открити на кораб от Азия.

Живи петнисти костенурки били намерени в личния багаж на двама пътници, които се готвели да отпътуват със самолет от Лос Анджелис за Азия.

При операцията за борба с незаконната търговия с диви животни и дървесина, в която са участвали полицейски, митнически и гранични служби, екоагенции, служби за опазване на дивите животни и на горите, за били иззети също тонове дървен материал. Конфискуваното е на стойност милиони долари.

Малки папагали Agapornis в Мексико

Снимка: БТА

Полицейската операция установи, че групите за контрабанда използват същите трасета и канали, като престъпниците, замесени в укриване на данъци, корупция, пране на пари и престъпления, придружени с насилие, каза генералният секретар на Интерпол Юрген Щок, цитиран от ДПА.

Малко костенурки спасени от полицията в Малайзия

Снимка: БТА

Бяла мечка, спасена в Канада

Снимка: БТА

"Операция "Гръмотевична буря" отправя ясно послание до престъпниците, че световната правоприлагаща общност е по петите им", добави той.

Съдействие в операцията са оказали също Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността, Световната митническа организация и Световната банка.

Сред страните, участвали в операцията, е и България.