Украинските сили осуетиха през нощта руска атака с дронове в Киев, съобщиха от Оперативния щаб в канала си в "Телеграм". Въздушна тревога бе обявена и в над 10 други области на Украйна. Властите приканиха гражданите да не напускат бомбоубежищата.

Към момента няма информация за жертви или разрушения.

"Снощи врагът атакува Киев, използвайки безпилотни самолети", написа също в Телеграм Сергий Попко, ръководител на местната военна администрация. "Всички въздушни цели бяха открити и унищожени", докато се приближаваха към Киев, добави той.

"Според текущата информация в столицата не е имало жертви или разрушения", каза още Попко.

По-рано през нощта в Киевска област беше задействана въздушна тревога и военните власти призоваха жителите да останат на закрито. Според служителя това е "вече (шестата) атака с дронове срещу столицата през този месец".

На 13 юли властите съобщиха, че при нощните удари на дронове по Киев е загинал най-малко един човек, а четирима са били ранени.

Вчера Русия каза, че обмисля "строги ответни мерки" след атаките с дронове срещу Москва и Крим, за които пое отговорност Украйна.

Междувременно експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието на мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските войски, предаде ДПА.

В изявление, в което се цитира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, агенцията съобщава, че по време на инспекцията в неделя екипът ѝ е видял "няколко мини, разположени в буферната зона между вътрешните и външните бариери на обекта".

Агенцията заяви, че мините са били разположени в зона с ограничен достъп, недостъпна за персонала на централата, и че екипът ѝ не е забелязал нито едно от устройствата "в рамките на вътрешния периметър на обекта".

"Наличието на такива експлозиви на площадката е несъвместимо със стандартите за безопасност на МААЕ и ръководството за ядрена сигурност и създава допълнителен психологически натиск върху персонала на централата - дори ако първоначалната оценка на МААЕ, основана на собствените ѝ наблюдения и разясненията на централата, е, че евентуална детонация на тези мини не би трябвало да повлияе на системите за ядрена безопасност и сигурност на площадката. Екипът ще продължи взаимодействието си с централата", се казва в текста.