Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) продължават да чакат достъп до покривите на АЕЦ "Запорожие", която е окупирана от руските войски, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Специалистите извършиха допълнителни проверки на централата в началото на тази седмица и установиха, че "няма видими признаци за наличие на експлозиви или мини", се казва в доклад на МААЕ, публикуван в четвъртък.

Въпреки това МААЕ продължава да изисква достъп до покривите на реакторите и техните турбинни зали, се казва в съобщението, като се цитира генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Експертите на МААЕ "не съобщават да са чували експлозии през изминалата седмица, за разлика от предходната седмица, когато те бяха почти ежедневие", заяви Гроси.

МААЕ продължи да следи за наличието на вода за обекта след разрушаването на язовир "Каховка" през юни и последвалото изчерпване на огромния резервоар в близост до централата.

"Екипът на МААЕ съобщи, че наличните водни запаси остават относително стабилни, като нивото на водата намалява с около 1 см на ден поради използването и изпарението. Обектът продължава да разполага с достатъчно количество вода за няколко месеца", се казва в доклада.

Украйна обвини Русия, че е заложила експлозиви в атомната централа, а Москва на свой ред обвини Киев, че планира да атакува централата с ракети и дронове камикадзе.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е под руски контрол от началото на март 2022 г., малко след нахлуването на Москва. Всичките шест реактора са спрени от септември насам.