19-годишен индонезийски младеж е бил спасен след седем седмици на вода, след като въжетата, закотвящи рибарския сал, на който работел, се скъсали и той се понесъл с него в океана, съобщиха АФП и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

След 49 дена Алди Новел Адиланг бил открит край Гуам от панамски кораб на около 2500 км от първоначалното му местоположение. Това е станало на 31 август и 18-годишният младеж вече се е върнал в Индонезия.

Алди работел от 16-годишен на рибарски сал с колиба, закотвен на около 125 км от брега на Северен Сулавеси. Задължението му било да поддържа запалена лампата, която привлича рибата. От платформата не се виждал брегът. Той живеел на нея, като веднъж седмично му доставяли храна и вода.

Когато салът се откъснал на 14 юли, Алди е имал храна за една седмица. Той е ядял риба, която успявал да си сготви, като наклал огън от дървената ограда на плаващия съд. Пиел е морска вода, която е филтрирал през дрехите си.

"Той разказа, че е бил изплашен и често плачел. Всеки път, когато видел голям кораб, се обнадеждавал, но повече от 10 кораба го подминали", разказа индонезийският дипломат в Осака Фажар Фирдаус пред Jakarta Post.

Сега Алди е в добро здравословно състояние, въпреки премеждието, и е със семейството си.