Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с германски бизнес лидери по време на посещението си в Берлин по-късно тази седмица, предаде ДПА, позовавайки се на представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция.

Мустафа Йенероглу, близък сътрудник на Ердоган и член на ПС, заяви, че срещата в Берлин ще се състои в петък следобед. Той не назова конкретни компании, а посочи само, че представители на големи фирми ще присъстват на дискусията.

Издигането на по-високо ниво на икономическите отношения с Германия е главна тема в дневния ред на визитата на Ердоган на 27-29 септември.

Ердоган изрази по-рано очакване, че държавното му посещение ще сложи "окончателно" край на напреженията между двете страни, обтегнати от ареста на германски граждани и безпокойствата на Берлин за състоянието на човешките права в Турция.

Германският канцлер Ангела Меркел няма да посети официалния банкет, който ще организира германският президент Франк-Валтер Щайнмайер по случай посещението в Германия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи обае списани "Шпигел", като се позовава на германски правителствен източник.

Изданието отбелязва, че германското президентство винаги изпраща на канцлера покани за подобни мероприятия. За последен път Меркел е била на държавен банкет в президентския дворец Белвю по време на официалното посещение на кралица Елизабет Втора през 2015 г., посочва ТАСС, цитирана от БТА.

По време на посещението на Ердоган в Германия все пак се предвиждат разговори с канцлера Меркел.

Посещението ще бъде осъществено на фона на влошените отношения между Анкара и Берлин.