Индийската полиция арестува сикхския сепаратист Амритпал Сингх след едномесечно издирване, предаде Ройтерс, като се позова на изявление пред журналисти на официален полицейски представител в щата Пенджаб. Агенцията отбелязва, че това е стъпка срещу възраждането на идеята за независимост на щата, който граничи с Пакистан.

Появата на Сингх, проповедник в северозападния щат Пенджаб, където сикхите са мнозинство, възобнови идеята за независима сикхска държава и разпали опасения за връщане на насилието, в резултат на което загинаха десетки хиляди хора през 80-те и началото на 90-те години на миналия век по време на въстанието на сикхите.

"Амритпал Сингх е арестуван в село Роде в района на Мога, щата Пенджаб, въз основа на конкретни разузнавателни данни", съобщи високопоставен служител на полицията в Пенджаб.

Арестът на 30-годишния Амритпал Сингх, който ръководи организация, наречена "Наследниците на Пенджаб", става след като самопровъзгласилият се проповедник и стотици негови поддръжници нахлуха в полицейско управление с мечове и огнестрелни оръжия, настоявайки за освобождаване на на един от неговите помощници.

Полицията обвинява Сингх и поддръжниците му в опит за убийство, възпрепятстване на правоохранителните органи и създаване на раздори, и съобщи, че той се укрива като беглец от средата на март.

Сингх е арестуван в селския сикхски храм по силата на закона за национална сигурност, който позволява на лицата, смятани за заплаха за националната сигурност да бъдат задържани без обвинение за срок до една година, съобщи полицейският служител. Той добави, че Сингх ще бъде преместен в град Дибругарх в щата Асам, където някои от неговите съмишленици са вече в затвора.