Авторът на член 50 от Лисабонския договор лорд Кър заяви, че повторен вот за спирането на Брекзит е реална възможност, като посочи, че всичко зависи от поведението на лейбъристите и решенията в Камарата на общините.

"Кампанията "Народен вот" за втори референдум е реален начин да се спре Брекзит", заяви Кър, който е бивш британски представител в ЕС и член на Камарата на лордовете. Наблюдателите оценяват намесата на лорда, който е противник на Брекзит, като възможност да се придаде тежест на подетата миналия месец кампания от актьора от "Стар трек" Патрик Стюърт и депутати.

Двете основни партии - Консервативната и Лейбъристката, са против нов референдум, но лорд Кър заяви в Единбург, че шансовете за такова допитване не са за подценяване.

"Камарата на общините може да реши, че се случва това, което бе казано на хората, че ще се случи и тогава те могат да бъде запитани: Готови ли сте да приемете сегашния вариант или е по-добре да останем в ЕС?", каза лорд Кър, цитиран от БНР. Архитектът на член 50 допълни, че лейбъристите могат да решат да подкрепят повторен вот през есента, което би било приветствано от останалите страни-членки на ЕС.

Кър отбеляза, че ако Великобритания поиска удължаване на действието на член 50, за да проведе референдум, няма съмнение, че молбата й ще бъде удовлетворена.