Меграхи, който преди две години бе пуснат от затвора в Шотландия след като лекари заявиха, че страда от рак в терминален стадий, даде интервю за Ройтерс от заобиколеното си от медицинска апаратура легло в дома му в Триполи. Меграхи изглежда болнав, а дишането му е накъсано. Според него му остават само няколко месеца живот.

"Фактите (за атентата над Локърби) някой ден ще излязат наяве, надявам се в близко бъдеще. До няколко месеца ще бъдат оповестени нови факти. Западът преувеличи участието ми. Моля, оставете ме на мира. Остават ми само няколко дни, седмици или месеци", заяви той.

Меграхи бе признат за виновен в бомбения атентат срещу полет 103 на Пан Ам по линията Лондон - Ню Йорк на 21 декември 1988 г. Всички 259 души на борда на самолета загинаха, както и 11 жители на шотландското селище Локърби, поразени от паднали отломки. Меграхи, който бе агент на разузнаването при управлението на сваления либийски лидер Муамар Кадафи, отрече да е бил замесен в нарушения на човешки права.

"Работата ми беше изцяло административна. Никога не съм сторил зло на либийци. Не съм направил нищо лошо на никого през живота си", заяви той.

Меграхи определи съдебния си процес като фарс. Делото бе гледано в датски съд под шотландска юрисдикция. По думите на Меграхи съдът е бил "най-малкото място на Земята с най-големия брой лъжци".

По време на интервюто Меграхи лежал в медицински тип легло под наклон. Близо до него имало кислородна бутилка, но той не ползвал кислородна маска.
В стаята имало и негови роднини.

Меграхи заяви, че Джим Суайър, бащата на една от жертвите от Локърби, който е оспорил заключенията на съда, продължавал да поддържа контакт с него.
"Онзи ден доктор Суайър ми прати имейл да ми съобщи за ново лекарство. Опитва се да ми помогне. Каза ми как да се сдобия с това лекарство", изтъкна Меграхи. Той подчерта, че му е било отказано медицинско лечение, въпреки че такова е било договорено в сделката на връщането му от Шотландия в Либия, и се оплака че всичките му лекарства са на привършване.

"Искам да умра у дома сред близките си. Моля се на Бог да видя страната си обединена, без боеве, без война. Надявам се да спрат кръвопролитията в Либия. Желая най-доброто на страната си", заяви Меграхи.

Преди дни Преходната либийска власт обяви случаят "Локърби" за приключен.