Хакери на руското военно разузнаване ГРУ са проникнали в системите на министерството на външните работи на Белгия през 2014 г., съобщават днес местни медии, без да посочват източника си за тези твърдения.

Отбелязва се, че едно от нанесените поражения е било изтеглянето на поверителен доклад, свързан с Украйна. Допълва се, че не е известно дали това е единствената щета, нанесена с използването на компютърен вирус.

Медиите поясняват, че досега белгийската федерална прокуратура не е посочвала виновник за пробива и че разследването продължава.

Уточнява се, че същата програма е била засечена от холандските власти, които вчера обвиниха ГРУ в опит да саботира системите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага.

НАТО обяви опита за неуспешен и пресечен с усилията на службите на Холандия и Великобритания.

Преди дни белгийската федерална прокуратура предаде на министерството на правосъдието доклад за проникването през 2013 г. в най-големия национален телекомуникационен оператор "Белгаком".

В доклада тогава, чието съдържание бе цитирано отново в медиите, се посочваше, че пробивът е бил осъществен от британската служба за електронно разузнаване GCHQ. Прокуратурата успяла да проследи операцията благодарение на данни, оповестени от бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън, приютен в Русия.