Хонконг ще отмени от утре повечето от строгите мерки срещу разпространението на КОВИД-19, съобщи днес главният администратор на китайския специален административен район Джон Ли, цитиран от Ройтерс.

Вече няма да е необходимо пътуващите към бившата британска колония да си правят задължителен PCR тест, премахват се и ваксинационните сертификати. Маските обаче остават задължителни, каза Ли на брифинг за представителите на медиите, добавя БТА.

"В града е постигнат сравнително висок процент на ваксинация, което създава преграда пред разпространението на заразата", заяви хонконгският главен администратор. "Хонконг разполага с достатъчни количества лекарства за борба с COVID. В хода на пандемията богат опит натрупа и медицинският персонал", добави той.

Миналата седмица Джон Ли съобщи, че до средата на следващия месец Хонконг ще отвори границите си с континентален Китай.

Най-ранната възможна дата за това е 10 януари. Първи от възможността отново да пътуват до Хонконг ще може да се възползват хората с бизнес и семейни връзки с града, написа изданието "Саут Чайна морнинг пост", като се позова на неназовани източници.

Изискването за показване на ваксинационен сертификат, което беше въведено през февруари и беше задължително при посещаването на повечето обществени места в Хонконг, също отпада от утре. Отменя се и правилото за спазване на социална дистанция при струпване на повече от 12 души на едно място.

През последните близо три години бившата британска колония като цяло следваше политиката на континентален Китай в борбата срещу коронавируса. Китай и автономният му район Хонконг останаха единствените бастиони на така наречената политика на "нула COVID", отбелязва Ройтерс.

Премахването на ограниченията вероятно ще доведе до увеличаване на пътуванията до бившата британска колония, които досега се избягваха заради строгите противоепидемични мерки.

По-рано този месец китайските власти внезапно промениха политиката си за борба с разпространението на коронавируса и започнаха постепенно да премахват един от най-строгите в света режими на санитарни мерки, който включваше драконовски локдауни и масово тестване на населението.

От 8 януари пристигащите от чужбина вече няма да бъдат поставяни под карантина, посочва Ройтерс.