Във вторник депутатите приеха изявление, в което се посочва, че сайтът на Партията на свободата на Герт Вилдерс характеризира цяла категория хора – от Централна и Източна Европа, като „нежелани”, предаде „ЕурАктив”, цитиран от "Фокус".

„За първи път холандският парламент колективно се произнесе за сайта. Сега искаме от кабинета да реагира”, заяви депутатът Дан ван Боненкамп.

Европейският парламент вече прие резолюция, в която решително осъди сайта. Според евродепутатите той е посегателство срещу свободното движение на хората и правото им да не бъдат дискриминирани. Евродепутатите настояха Рюте да се разграничи от него.

Холандското министерство на социалните въпроси откри гореща линия, алтернативна на антиимигрантския сайт. Тя ще позволи на имигрантите да се оплакват от всякакви проблеми, които са имали със съмнителни агенции от Холандия за наемане на работа.

Правителството на Холандия се оказа застрашено, след като член на крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс я напусна преди дни.  47-годишният Херо Бринкман обяви, че напуска партията, тъй като тя е недемократична и в знак на протест срещу сайта.
Партията е третата по големина в парламента и има 24 места в 150-членната долна камара. Тя подкрепя при гласуването на важни закони правителството на Марк Рюте, което няма мнозинство.
С нейна подкрепа правителството разчита на крехко мнозинство от един глас.