Хиляди са протестирали снощи в Германия срещу енергийната политика на правителството на фона на нарастващите цени, предадоха ДПА и БТА. Демонстрации са проведени в над 12 града в Мекленбург-Предна Померания, сред които Нойбранденбург и Висмар.

Около 6 хиляди души са правили демонстрации в Мекленбург-Предна Померания, по данни на германската полиция. Около 1600 души са протестирали в град Шверин, регионалната столица на североизточната федерална провинция. 

Хиляди са протестирали и в източните германски провинции Саксония, Тюрингия и Саксония-Анхалт.

Около 1100 души са участвали в демонстрация в град Магдебург, на около 150 километра западно от Берлин, организирана от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Междувременно в центъра на Лайпциг се е стигнало до сблъсъци между участници в два протеста - на тези, които са срещу последиците от украинската криза и високите цени на енергията, и на контрапротестиращи, обяви говорител на полицията. Взети са съответните мерки да не се стигне до ексцесии, съобщи Радио Лайпциг.

Контрадемонстрантите по-рано са били блокирали шествието на протестиращите. Според данните на полицията числеността на първите била няколко стотин души. В Плауен обаче всичко е минало тихо, отбеляза говорител на полицейското управление в Цвикау.

Няколкостотин привърженици на германското ислямофобско движение ПЕГИДА са били събрани в центъра на Дрезден - на Ноймаркт близо до Фрауенкирхе. Към тях за кратко се е обърнал ръководителят на движението Луц Бахман, класифициран като десен екстремист от Службата за защита на конституцията. Най-вече млади хора са протестирали срещу събранието на самопровъзгласилите се "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада". Приблизително толкова демонстранти, предимно млади хора, са провели контрапротест, съобщи местната полиция.