Няколко хиляди поддръжници на консервативната опозиция излязоха на демонстрация в Полша срещу лявоцентристкото правителство на новия министър-председател Доналд Туск, предаде ДПА.

Преобладаващо по-възрастните привърженици на националистическата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) се събраха в днешния следобед пред сградата на парламента (Сейма бел. ред.) в столицата Варшава. Те развяваха полски знамена и плакати с надписи: "Това е Полша, а не страната на Туск".

Маршът отразява нарастващото напрежение в страната, тъй като новото коалиционно правителство на проевропейския съюз, водено от Доналд Туск, се опитва да отмени политиките на предишната администрация на националистическата партия "Право и справедливост", включително тези, които доведоха до конфликт с ЕС, като промени, които поставиха съдебната система на Полша под политически контрол, предаде Ройтерс.

"Това не е полското правителство", заяви лидерът на ПиС Ярослав Качински заяви пред демонстрантите.

Доскоро управлявалата партия обвинява Туск, бивш председател на Европейския съвет, че действа от името на Германия.

"Протестът на свободните поляци", организиран от популистите, които бяха свалени от власт през октомври, първоначално имаше за цел да изрази гнева от преструктурирането на системата на обществените медии, отбелязва ДПА.

Партията "Право и справедливост", която управляваше осем години преди да загуби парламентарните избори през октомври, представи протеста като защита на демокрацията и свободните медии, въпреки че по време на управлението си беше критикувана за ограничаване на свободата на медиите, отбелязва Ройтерс. 

Докато беше на власт, "Право и справедливост" беше многократно обвинявана от правни експерти в нарушаване на правния ред и върховенството на закона в Полша, посочва и "Евронюз".

Правителството на Туск внесе промени в управлението на телевизионния канал "Телевизия Полска" (ТВП), Полското държавно радио и полската новинарска агенция ПАП - всички те бяха под контрола на ПиС през осемте години управление.

Въпреки това арестът тази седмица на двама бивши министри от свалената от власт партия, които бяха осъдени на две години затвор по обвинения в корупция, измести фокуса на демонстрацията.

Задържането на бившия министър на вътрешните работи Мариуш Камински и неговия заместник Мачей Воншик доведе Полша до ръба на конституционна криза.

Двамата политици бяха арестувани във вторник и отведени в затвора, след като първоначално потърсиха при президента Анджей Дуда, съюзник на ПиС, в президентския дворец.

ПиС определя двамата като "политически затворници", а Камински обяви гладна стачка.

Малко преди началото на днешната демонстрация Дуда обяви, че ще започне процедура за помилването на двамата депутати.