Демонстрации из цяла Великобритания ще има днес в знак на протест срещу решението на премиера Борис Джонсън да наложи ваканция на парламента за повече от месец, точно преди датата за напускане на Европейския съюз - 31 октомври.

Според организаторите от анти Брекзит инициативата "Друга Европа е възможна" стотици хиляди хора се очаква да се включат в проявите в Лондон и редица градове в кралството, предаде ДПА.

Най-голямата демонстрация ще бъде в столицата с начало 12,00 ч. местно време край правителствения район Даунинг стрийт. Протести ще има в Бирмингам, Брайтън, Йорк, Кеймбридж, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл, Норуич, Оксфорд и други английски градове, както и в шотландските Абърдийн и Глазгоу.

В сряда Джонсън получи разрешение от кралицата да прекрати временно заседанията на Камарата на общините от средата на септември да средата на октомври. Тази парламентарна ваканция би съкратила до голяма степен времето, в което депутатите биха могли да се противопоставят на евентуалното излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

По-рано британският премиер успокои, че ще има предостатъчно време за дебати по Брекзит, но опозицията яростно възропта срещу този ход, а лидерът на лейбъристите Джереми Корбин го нарече заплаха за демокрацията. Възмущение имаше и сред консерваторит.

Според плановете на Борис Джонсън, Уестминстър ще има общо десет дни, за да приеме каквото и да било законодателство, свързано с Брекзит. Заседанието след принудителната ваканция ще е на 14 октомври. Само три дни преди последния съвет на европейските лидери на тема Брекзит. Пред депутатите на теория остава възможността да попречат на премиера да изпълни плана си, но коментаторите са единодушни, че от вчера вероятността за Брекзит без сделка е нараснала още повече.