Британският премиер Борис Джонсън предупреди депутатите да не предприемат действия по блокиране на планираното за 31 октомври излизане на Великобритания от ЕС, предаде Франс прес.

Депутатите "обещаха да приложат на дело дадения им от народа мандат, те обещаха да осъществят Брекзита и се надявам, че ще го направят", заяви Джонсън за телевизия Скай нюз. - "В противен случай доверието на народа в политиката ще бъде сериозно подронено", добави той.

Срещу правителството на Джонсън са внесени искове в няколко съдилища за отмяна на планираното удължаване на почивката на парламента от средата на септември до 14 октомври.

Във Великобритания премиерът има право да спре работата на парламента след получено съгласие от кралицата. Противниците на Брекзит без споразумение в случая оспорват избрания период на парламентарната почивка, който се пада в последната права преди датата на Брекзита 31 октомври, както и твърде голямата й продължителност на тази почивта - пет седмици, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

По-рано днес шотландски съд отхвърли днес искането на 75 парламентаристи за временно блокиране на решението на британския премиер Борис Джонсън за спиране на работата на парламента. Окончателното изслушване на всички аргументи в шотландския съд е насрочено за вторник 3 септември.

Днес бившият британски консервативен премиер Джон Мейджър обяви, че се присъединява към подобен иск срещу спирането на работата на парламента, внесен в лондонски съд от активистката против Брекзит Джина Милър. Заседанието на този съд ще е на 5 септември. През 2017 г. Милър вече спечели съдебна битка срещу правителството на тогавашния премиер Тереза Мей, което бе принудено да се консултира с парламента по процедурата за напускане на ЕС.

Трети подобен иск в северноирландски съд ще се гледа в Белфаст също следващата седмица, предаде Ройтерс.