Многохиляден няколкочасов антираситски протест се проведе днес в Лондон, като част от вълната на нетърпимост по цял свят след убийството на цветнокожия Джордж Флойд по време на арест в САЩ. Като цяло демонстрацията премина мирно, но в един момент се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията.

Неприятното време в британската столица, където е студено, ветровито и превалява, не попречи на много хора да излязат на площада до парламента и да се обявят срещу полицейския произвол и негативното отношение към тъмнокожите в Обединеното кралство. 

От лондонската полиция заявиха, че на практика протестът е "незаконен", но оставиха демонстрантите напълно свободни и не затвориха улици, за да не се създават допълнително условия за струпване на повече хора на едно място, предаде БНР.

Въпреки това, в един момент малък брой демонстранти започнаха да замерят с бутилки служителите на реда близо до резиденцията на премиера Борис Джонсън. Те бяха отблъснати от конна полиция. По време на напрежението обаче един от полицаите падна от коня си и беше ранен. Наложи се негови колеги буквално да го извлачат по земята, за да го отдалечат от множеството, където да получи медицинска помощ. 

Снимка: AP/БТА

За момента не се съобщава какво е състоянието му, както и има ли други ранени негови колеги.

Снимка: AP/БТА

В суматохата един от полицейските коне препусна сам и уплаши хората, тичайки неуправляемо.

Преди това над 1000 демонстранти преминаха покрай посолството на САЩ, блокирайки трафика. А хиляди изпълниха площада пред парламента с плакати със станалия емблематичен надпис Black Lives Matter - "Животът на чернокожите има значение", съобщи БТА.

По-рано властите предупредиха хората да не излизат на протеста заради социалното дистанциране, но много от събралите се хора казаха, че смятат проблема с расизма за не по-малко важен от пандемията с коронавируса. Протестиращите издигнаха много лозунги и скандирания. На един от плакатите бе написано: "Има вирус, по-опасен от Covid-19, и той се нарича расизъм", предаде БНР.

Снимка: AP/БТА

Мнозинството от хората бяха с маски и ръкавици и се опитваха да спазват 2-та метра дистанция, но това не се получи, особено на площада пред парламента, където по принцип бе планиран протестът.

Снимка: AP/БТА

Още снощи министърът на здравеопазването Мат Ханкок предупреди хората да не ходят на демонстрацията. Днес лично министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че напълно разбира каузата, но призова гражданите да спазват карантината в условията на пандемия.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Световният шампион по бокс Антъни Джошуа, който трябва да защитава титлите си срещу Кубрат Пулев, лично поведе на патерици протеста в Уотфорд, Северен Лондон. 

Скрийншот: thesun.co.uk

"Вече не можем да мълчим!", заяви той.

За утре е предвиден нов протест  в Лондон, този път пред посолството на САЩ, и се очаква той да бъде най-многолюдният досега.

Протести имаше и във Франция, Германия, Швейцария, Австралия и други държави. Такъв се проведе и в София. А за тази вечер в американската столица Вашингтон се подготвя най-голямата демонстрация край Белия дом от началото на протестите. Според някои очаквания е възможно да се съберат до 1 млн. души.

Протест в защита на полицаи, бутнали протестиращ в САЩ

На фона на вълната протести и в САЩ, стотици служители от правоохранителните органи се събраха днес около две съдебни сгради в Бъфало, където на двама техни колеги бяха повдигнали обвинения, че са блъснали на земята възрастен човек по време на протест срещу расизма, предаде Ройтерс.

Двамата полицаи пледираха невинен в съдебната зала.

Разнесоха се възгласи на одобрение от полицаи и пожарникари, когато пред телевизионните камери бяха разпънати черен чадър и черно платнище, за да не могат да заснемат двамата обвиняеми на излизане от зоната за очакване зад съда. После множеството се придвижи до съда. Чадърът и платнището отново бяха разпънати пред камерите, които заснеха стотици полицаи и пожарникари, някои от които с тениски с надпис: "Подкрепяме Сините".

В четвъртък двамата полицаи от екипа за бързо реагиране в полицейското управление в Бъфало бяха отстранени временно и няма да получават заплащане през периода, през който няма да бъдат на работа, след като местна радиостанция разпространи видеозапис на инцидента с блъснатия демонстрант. 75-годишният Мартин Гуджино остава в болница, след като при падането си ударил главата в тротоара.