Хиляди хора участваха в бдения из цяла Германия, след като стрелец с крайнодесни убеждения уби девет души с мигрантски произход в град Ханау, предава БТА.

Стотици хора, много от тях със свещи и бели рози в ръце, се събраха на мълчаливо бдение снощи в града, за да изразят солидарността си с жертвите. В него участва и президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

Големи групи хора се събраха също във Франкфурт и пред Бранденбургската врата в Берлин, както и в десетки други градове в страната. Участниците носеха плакати, на които пишеше: "Приемете расизма лично" и "Никога повече!", отбелязва британският в. "Гардиън".

Германската полиция разследва мотивите за нападенията, при които 43-годишен германец застреля десетима в наргиле барове. Жертва на крайнодесния екстремист стана и 33-годишният българин Калоян Велков, работил в едно от заведенията.

Хората палеха свещи и оставяха цветя и послания в мълчание пред Бранденбургската врата в Берлин, Франкфурт и в самия Ханау:

"Това е част от нас и няма как да бъда заменено от красивите думи на политиците", каза участничка в бдението.

Германия осъди екстреисткото нападение

Снимка: БТА/АP

От Асоциацията на кюрдите в Германия Кон-Мед заявиха, че са гневни на властите, които не са се притивопоставили решително на крайнодесните мрежи и крайнодесния тероризъм.

От организацията на мюсюлманите също обявиха, че от месеци настояват за ясна позиция срещу ислямофобията .

Германският канцлер Ангела Меркел осъди расизма в германското общество след информацията, че стрелецът от Ханау е имал крайнодесни и ксенофобски убеждения. Турският президент Ердоган поднесе съболезнования и изрази надежди, че властите ще разследват докрай станалото в Ханау.

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание и от актьорите и продуцентите на филмовия фестивал Берлинале.

Снимка: БТА/АP

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание и от актьорите и продуцентите на филмовия фестивал Берлинале.

Хората палеха свещи и оставяха цветя и послания в мълчание пред Бранденбургската врата в Берлин, Франкфурт и в самия Ханау

Снимка: БТА/АP

Водещ на юбилейната церемония е българският актьор Самуел Финци. Той откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата в Европа и крайния десен екстремизъм, който заплашва демокрацията.

"Дълго време подценявана, опасността, която представлява крайната десница, днес се очертава като най-сериозната заплаха за демокрацията в Германия. Касапницата в Ханау е само най-новото от тревожна поредица събития в страната след убийството през юни миналата година на местен депутат от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел", пише в. "Фигаро".

"Тази отрова се разпространява из Германия вече без да се крие, докато властите се опитват да открият ефикасно средство за противодействие", допълва френският всекидневник.

Масовото убийство в Ханау е поредният от поредица случаи, които карат германците да погледнат на страната си по нов начин. Германия днес се опитва да се справи с факта, че проблемите, които преди изглеждаха далечни, сега са съвсем близо. Хората извън Германия трябва да бъдат отрезвени, като осъзнаят, че омразата и неприемането, движили извършителя на нападението в Ханау, се разпространяват бързо и нито контролът върху огнестрелните оръжия, нито широката културна ангажираност към историята на прибягващия до насилие екстремизъм са достатъчни да спрат това, предупреждава в друга статия "Гардиън".

Жизненоважно е най-сетне да се проумее, че десният екстремизъм е най-голямата заплаха за хората в тази страна, заявява в редакционна статия германският всекидневник "Франкфуртер рундшау".

"Докато крайнодесни терористи извършват убийства, радикални десни представители получават все по-значително присъствие в регионалните парламенти на страната и работят във вреда на демокрацията. Резултатът от това видяхме в Тюрингия (където кандидатът от водеща парламентарна сила беше избран за регионален премиер с гласовете на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия"(АзГ), напомня вестникът. Това, което е нужно сега, е масирана кампания срещу заплахата от Дясното. Това означава, че властите, отговарящи за сигурността, трябва да преосмислят и да се съсредоточат още повече върху разследването на крайнодесните мрежи. Това значи също демократическите партии да престанат да флиртуват с крайнодясната АзГ и да се фокусират върху защитата на демокрацията, а също обществото категорично да се противопостави на отровата на расизма. Досега твърде много хора прекалено дълго пренебрегваха или омаловажаваха заплахата от расизма. Това трябва да приключи сега и веднъж завинаги", призовава "Франкфуртер рундшау".