Мъжът, който уби 10 души в два бара за наргиле в югозападния германски град Ханау, е оставил писмо, в което признавадеянието си и изразява крайнодесни възгледи, съобщи в. "Билд". В него той говори за необходимостта от унищожаване на някои народи, чието изселване от Германия вече не е възможно. Няколко от жертвите са кюрди.

Извършителят, който беше намерен мъртъв в дома си, преди няколко дни публикувал и видеопослание в YouTube, в което на добър английски език се обърнал към американците с твърдението, че в САЩ има подземни военни съоръжения, в които деца са малтретирани и убивани. "Там дяволът е на почит. Американските граждани трябва да се събудят и да се бият сега", казва още мъжът, идентифициран като германския гражданин Тобиас Р. Във видеото, което вече е свалено, обаче няма никакъв намек за предстоящ акт на насилие в Германия. 

Скрийншот: YouTube

Първите изстрели са чути около 22 часа местно време снощи в наргиле бар "Полунощ" в центъра на града. Нападателят първо позвънил, а след това започнал да стреля срещу посетителите в зоната за пушене. Сред жертвите са петима младежи, сред които и жена - кюрди.

Второто местопрестъпление е наблизо - в павилион на приземния етаж на жилищен блок, където той взема още няколко жертви.

На 2 км от мястото малко по-късно също са чути изстрели. Там полицията открива Тобиас и тялото на майка му в дома им - преди да се самоубие, той убил и нея.

"Разследването продължава. За момента няма данни за други извършители", написа в "Туитър" полицията на провинция Хесен, цитирана от Франс прес.

Следователи са открили колата на извършителя, в която е имало боеприпаси и пълнители. Заподозреният е имал разрешително за лов, съобщават местни медии.

Кметът на Ханау заяви, че едва ли би могъл да си представи по-ужасна вечер от миналата.

"Бе ужасна вечер, която със сигурност ще ни ангажира съзнанието дълго време и ще ни остави тъжни спомени", каза Клаус Камински.