В кампанията на Хилъри Клинтън и по-рано е използвана тази версия. Сега кандидатката я поде и във втория телевизионен диспут, който я противопоставя на републиканеца Тръмп. Изявлениета й в Сейнт Луис цитират Франс прес, ТАСС и Ройтерс.

Никога в историята на САЩ чужда държава, настроена враждебно като Русия, не се е старала така упорито да повлияе на изборите, каза Клинтън. Тя добави, че в Сирия страдат деца заради руската агресия и САЩ трябва да направят необходимото.

Хилъри Клинтън заяви освен това, че иска разследване дали Русия извършва военни престъпления в Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Руските военновъздушни сили със сигурност полагат усилия да разрушат Алепо, каза тя. "Русия не прояви никакъв интерес към "Ислямска държава". Единственото, което интересува руснаците, е да запазят Асад на власт", добави Клинтън.

Кандидатката твърди, че трябва да бъде поискана отговорност от сирийския режим и руските му покровители за военните им престъпления в Сирия, съобщи ТАСС.

Ако бъде избрана за президент, тя ще наложи в Сирия зона, забранена за полети, ще сътрудничи по-тясно на място с партньорите на САЩ и ще оказва натиск над Русия.

Изпращане на американски сухопътни сили в Сирия би било сериозна грешка и тя няма да го направи, но ако стане президент, "Ислямска държава" ще бъде изтласкана от Ирак. Освен това тя ще обмисли евентуално въоръжаване на кюрдите.

Тръмп: "Не познавам Путин"

"Изобщо не харесвам Асад, но Асад громи "Ислямска държава" заедно с Русия и Иран", отвърна Доналд Тръмп. Той каза, че обвиненията на Клинтън и обкръжението й срещу срещу Русия са политически мотивирани и може би нямат реални основания.

"Забелязал съм, че всеки път, когато се случи него лошо, те обичат да казват, че това е Русия", каза Тръмп, цитиран от ТАСС.

"Обвиняват Русия, защото разчитат по този начин да хвърлят сянка върху мен. Нямам никакви дела в Русия, нямам кредити от Русия", подчерта той.

Доналд Тръмп каза, че не знае дали руснаците стоят зад хакерските атаки срещу бази данни на Демократическата партия.

"Не познавам Путин. Според мен ще е забележително, ако се разберем с Русия. Защото, например, можем да се сражаваме заедно срещу ИД", каза Тръмп.

"Опасна реторика" против мюсюлманите

Езикът на Тръмп към мюсюлманите е подарък за "Ислямска държава", продължи кандидатката на демократите. Твърде късогледа и опасна е неговата реторика за мюсюлманите.

В САЩ има свобода на религията и има американци мюсюлмани още от времето на Джордж Вашингтон, каза Клинтън. Тя иска мюсюлманите да са добре дошли в САЩ, като всички останали, но че няма да допусне в страната си никой, който я застрашава.

Той нарече ислямофобията "позор", но заяви, че "в САЩ имаме много криминални незаконно пребиваващи чужденци", и че "ние не знаем кои са сирийските бежанци". Тръмп добави, че през южната граница на САЩ проникват наркотици в рекордни количества.

По-рано в диспута републиканският кандидат заяви, че ако поеме отговорност за законността в САЩ, неговата съперничка Хилъри Клинтън ще е в затвора, предаде Асошиейтед прес.

Тя трябва да се срамува от себе си, защото изтри имейлите си, каза Тръмп.

"Ако победя на изборите, ще наредя на моя министър на правосъдието да назначи специален прокурор, който да провери вашата ситуация", каза Тръмп, обръщайки се към Клинтън и я обвини, че отново лъже за имейлите си.

Освен това републиканският кандидат обвини съпруга й, бившия президент Бил Клинтън, че е злоупотребявал с жени и че онова, което той е правил с жените, никога не е било правено в политическата история.

Хилъри Клинтън каза, че Доналд Тръмп дължи извинение на страната си, но не спомена конкретно обвиненията срещу съпруга й, предаде Асошиейтед прес.

Отговори за имейлите на Клинтън и данъците на милиардера

Тя отхвърли като неверни твърденията на Тръмп, че е изтрила свои имейли, но отново призна, че е било грешка да използва личния си имейл сървър, когато беше държавен секретар.

Важно е да подчертая, че след едногодишно разследване не бяха открити доказателства за хакерски атаки срещу личния ми сървър, продължи кандидатката на Демократическата партия.

Доналд Тръмп трябва да поеме отговорност за действията и думите си, каза Клинтън. Той може да води кампанията си както реши, но говори неверни неща, добави тя.

Тръмп призна, че е използвал данъчния кодекс, за да избегне да плаща данъци след загуби в бизнеса му през 1995 г., предаде ДПА. Той каза, че плаща огромни данъци, но е използвал данъчно облекчение, което му е дало възможност да не плаща федерални данъци върху доходите в продължение на 18 години. Наред с това републиканският кандидат обвини съперничката си, че се обявява за данъчни облекчения в полза на богатите.

Той каза, че ще похарчи над 100 милиона долара от личните си пари в предизборната надпревара и попита Клинтън: "А вие защо не използвате лични пари в кампанията?"

АНКЕТА: Има ли значение за нас кой е президент на САЩ?