Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е заявил на Форума в Давос, че Украйна трябва да отстъпи територия на Русия, за да помогне за прекратяването на инвазията, което предполага позиция, срещу която огромното мнозинство украинци са против, съобщава The Washington Post, цитирайки The Daily Telegraph.

Кисинджър също така е призовал Съединените щати и Запада да не търсят срамно поражение за Русия в Украйна, предупреждавайки, че това може да влоши дългосрочната стабилност на Европа.

След като е посочил, че западните страни трябва да не забравят значението на Русия за Европа и да не бъдат "пометени" от моментните настроения, Кисинджър също е настоял Западът да принуди Украйна да приеме преговори със "status quo ante" или предишното състояние на отношенията.

"Преговорите трябва да започнат през следващите два месеца, преди това да създаде сътресения и напрежение, които няма да бъдат лесно преодолими. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното статукво", е заявил бившият американски държавен секретар.

По думите му продължаване на военните действия няма да означава свобода за Украйна, а нова война срещу самата Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски подчерта, че част от условията му за влизане в мирни преговори с Русия ще включват възстановяване на границите преди нахлуването.

Коментарите на Кисинджър идват, когато световните лидери казват, че руската война в Украйна е поставила под въпрос "целия международен ред".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на световните лидери в Давос, че войната е не само "въпрос на оцеляването на Украйна" или "въпрос на европейската сигурност", но и "задача за цялата глобална общност".

Тя осъди "разрушителната ярост" на руския президент Владимир Путин, но каза, че Русия може един ден да си върне мястото в Европа, ако "намери пътя си обратно към демокрацията, върховенството на закона и зачитането на международния ред, основан на правила... Защото Русия е наш съсед".