Един човек загина, а петима са ранени, след като хеликоптер падна в морето край Западна Норвегия, съобщи норвежката полиция, цитирана от Ройтерс. Авиоинцидентът е довел до временно спиране на транспорта до и от дълбоководните нефтени и газови платформи в Северно море.

Хеликоптерът, модел Сикорски С-92, на "Бристоу Норуей" е изпълнявал вчера тренировъчна мисия за търсене и спасяване, когато се е случил инцидентът, съобщиха властите.

Шестимата членове на екипажа са били извадени от водата от спасителите, но по-късно един от тях е починал в болница, се казва в изявление на полицията.

Един от оцелелите и днес остава в критично състояние, а друг е тежко ранен, докато останалите трима пострадали са с леки наранявания. Всички са в болница, става ясно от информация, публикувана в социалната мрежа "Екс".

Причината за инцидента все още не е установена.

"Изпратихме инспектори по катастрофите в Ставангер и Берген, за да разследват инцидента", каза пред Ройтерс ръководителят на Норвежката служба за разследване на безопасността Уилиам Бертеусен.

Двата града са най-натоварените центрове за норвежката нефтена и газова промишленост, която произвежда около 4 милиона барела петролен еквивалент на ден.

"Бристоу Груп" съобщи в изявление, че сътрудничи изцяло на властите в разследването на инцидента и е в процес на събиране на свързана с него информация.

Компанията "Сикорски", собственост на "Локхийд Мартин", която е произвела хеликоптера, каза вчера, че безопасността е нейният най-важен приоритет и е готова да окаже подкрепа в разследването.

Норвежкият енергиен оператор "Екинор" съобщи, че хеликоптерът за търсене и спасяване обикновено е обслужвал платформите на нефтените и газовите полета в Северно море на компанията "Озенберг".

"Имаме доверие и в хеликоптера, и в пилотите", каза пред Норвежката радиотелевизионна компания НРК изпълнителният директор на "Екинор" Андрес Опедал.

"Екинор" остави спрени и днес всички редовни хеликоптерни полети до своите петролни и газови платформи в Северно море, докато не бъде изяснен вчерашният инцидент.

"Целта на компанията е да върне хеликоптерите бързо към нормален режим на работа и сега правим необходимата подготовка, за да осигурим безопасността", каза компанията в изявление.