Бившият президент на Чили Себастиан Пинера е починал от удавяне, след като хеликоптерът, който той пилотираше, падна в езеро в южната част на страната вчера, съобщиха днес от местната прокуратура, цитирани от Ройтерс и БТА.

Патоанатоми от Службата по съдебна медицина в южния град Валдивия през нощта извършиха аутопсия на Пинера, преди тленните му останки да бъдат изпратени днес към столицата Сантяго, за да бъдат погребани с държавни почести.

"Ние като прокуратура вече сме в състояние да информираме обществеността, че причината за смъртта на бившия президент Себастиан Пинера се дължи на задушаване заради престой под вода", каза пред репортери местният прокурор Татяна Ескивел.

Тя добави, че причината за хеликоптерната катастрофа все още не е установена, но съдебномедицинските данни им позволяват да работят "по вероятна версия", а специализиран екип прави оглед на мястото на инцидента.

Пинера е загинал, защото не е напуснал претърпелия авария хеликоптер, за да спаси намиращите се в него пътници съобщи бившата министърка от неговия кабинет Карла Рубилар, цитирана от чилийската национална телевизия и ТАСС.

"Сестрата на президента казва, че последните му думи са били "скачайте първи, защото ако скоча с вас, хеликоптерът ще падне (върху всички ни), заяви Рубилар.

Според радиостанция БиоБио Пинера разбрал след излитането, че хеликоптерът е неизправен, и започнал да се снижава над езеро, за да даде възможност на пътниците да скочат. Освен бившия чилийски президент на борда са се намирали сестра му Магдалена Пинера и негов приятел заедно със сина си. И тримата са оцелели.

Хеликоптерът с президента на Чили, управлявал в продължение на два мандата (2010-2014 и 2018-2022 г.), малко след излитането си падна в езерото Ранко, което се намира в туристическа зона в южната част на страната, в която освен езера има гори и вулкани.

След като бъдат докарани в Сантяго, тленните останки на Пинера ще бъдат изложени за поклонение в бившата сграда на чилийския Конгрес. Погребението на Пинера ще се състои в петък.