Турската полиция претърси днес две вили в окръг Ялова /Северозападна Турция/ във връзка с убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги, предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

В обиските са участвали специално обучени кучета. В операцията са били използвани също дронове.

Вилите са собственост на саудитски бизнесмен, посочва Анадолската агенция, като отбелязва, че снимки на саудитския крал и на саудитския престолонаследник са били окачени в една от вилите.

Саудитският собственик е Мохамед Ахмед Алфаозан с кодово име "Гозан", се казва в съобщение на истанбулската главна прокуратурата, посочва Ройтерс. Двама турски представители са посочили пред Ройтерс, че Алфаозан е купил собствеността, близо до Ялова, на Мраморно море, преди близо три години. Ялова се намира на около 90 километра югоизточно от Истанбул.

Претърсването днес е било съсредоточено върху два кладенеца в градините на вилите в района на град Термал /окръг Ялова/, съобщава ДПА. Двата кладенеца са били източени с помощта на пожарната служба.

Около 10 часа е продължило претърсването в двете вили, посочва Анадолската агенция, цитирана от Асошиейтед прес, без да съобщава дали са били намерени някакви доказателства или следи.

Журналистът Джамал Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, е бил убит при посещение в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Останките му все още не са намерени.

Истанбулската главна прокуратура, която отговаря за разследването, заяви, че ден преди убийството един от заподозрените за участие в престъплението, се е свързал по телефона със саудитски гражданин, който живее в Ялова.

Заподозреният, за когото се твърди, че е част от екипа от 15 агенти, изпратени в Истанбул за извършване на убийството, и саудитският гражданин, живеещ в Ялова, са разговаряли по телефона за премахване или укриване на останките на Кашоги след разчленяване на тялото, според съобщение на прокуратурата, на което се позовава Анадолската агенция.

Разговорът им, състоял се ден преди убийството, е бил причина за днешното претърсване, се отбелязва в съобщението.

На 31 октомври истанбулският главен прокурор Ирфан Фидан обяви, че Кашоги е бил удушен в консулството. По думите на прокурора убийството на Кашоги е било предварително планирано, а след това тялото на журналиста е било разчленено и унищожено.

Турската полиция претърси към края на октомври вила в окръг Ялова, като медиите съобщиха тогава, че тя принадлежи на един от групата саудитци, пристигнали в Турция в деня на изчезването на Хашоги, за които се подозира, че са замесени в убийството му и в отстраняването на трупа, припомня ДПА.