Хънтър Байдън днес предложи да даде публични показания пред Конгреса в отговор на призовка от републиканците, които разследват почти всеки аспект от бизнес делата му, докато водят разследване за импийчмънт на баща му, президента Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Синът на президента, който не е заемал обществен пост, е обвинен в две дела за неверни изявления и едно за незаконно притежание на огнестрелно оръжие, които се наказва с до 25 години затвор при осъдителна присъда. Съгласно провалена сделка с прокуратурата обаче той щеше да се признае за виновен и да изтърпи пробация вместо затвор по обвиненията в данъчни престъпления и да избегне съдебно преследване по обвиненията в незаконно притежание на огнестрелно оръжие, ако в продължение на две години не извършва никакви нарушения, отбелязва АП.

Синът на президента демократ определи разследването като безсмислено и отказа да даде показания при закрити врата, но заяви, че ще отговори на всеки уместен и свързан с темата въпрос пред Комисията за надзор на Камарата на представителите следващия месец, с което постави началото на потенциален сблъсък с високи залози.

"Видяхме, че използвате закрити заседания, за да манипулирате, дори да изопачаване фактите и да дезинформирате обществеността. Затова ние предлагаме да отворим вратата", написа Абе Лоуел, адвокатът на Хънтър Байдън, до председателя на комисията Джеймс Коумър, информира Ройтерс.

Коумър призова Хънтър Байдън в началото на ноември в най-агресивната стъпка на разследването, която поставя на изпитание обхвата на надзорните правомощия на Конгреса, припомня АП. Канцеларията на Коумър не отговори веднага на молбата за коментар.

Досега републиканците не са успели да открият доказателства, които пряко да уличават президента Байдън в каквито и да било нарушения. Но законодателите настояват, че техните доказателства очертават тревожна картина на "търговия с влияние" в бизнес отношенията на семейство Байдън, особено с клиенти в чужбина.

В призовката се изисква Хънтър Байдън да се яви пред Комисията по надзор за даване на показания до средата на декември. Чичо му Джеймс Байдън беше призован същия ден, както и бившият му бизнес партньор Роб Уокър.

Обвиненията срещу Байдън-младши бяха повдигнати след разпадането на споразумението му с федералните прокурори това лято по обвинения в укриване на данъци и незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Сделката се разпадна, след като съдията, който трябваше да подпише споразумението, повдигна вместо това редица въпроси относно него. Федералната прокуратура е проверявала бизнес сделките на Хънтър Байдън в продължение на пет години, а споразумението щеше да го освободи от наказателно производство преди баща му да започне активна кампания за президентския вот догодина.

Сега обаче е назначен специален прокурор, който да поеме случая, и изглежда, че няма да има лесен завършек. Все още не са повдигнати нови обвинения в данъчни измами, но специалният прокурор посочи, че те могат да бъдат предявени пред Вашингтон или в щата Калифорния, където живее Байдън-младши, отбелязва АП.

Републиканците от Камарата на представителите (долната камара) продължават да се опитват да свържат сделките на Хънтър Байдън с тези на баща му в хода на разследване за импийчмънт. Републиканците разследват Хънтър Байдън още от времето, когато баща му бе вицепрезидент на Барак Обама. Макар че изникват въпроси относно етичността на международните търговски дела на президентското семейство, досега не са се появили доказателство, че Джо Байдън, на сегашния или предходния си пост, е злоупотребил с позицията си или е приемал подкупи.

Адвокатите на Байдън твърдят, че той продължава да бъде защитен от клаузата за привилегии и имунитети, която бе част от проваленото споразумение, но прокурорите, наблюдавани от специалния прокурор Дейвид Уайс, не са съгласни с това. Уайс изпълнява и длъжността прокурор на щата Делауеър и първоначално бе назначен от Тръмп.