Разузнавателните служби на САЩ не са имали индикации за плановете на палестинската военна групировка "Хамас" да атакува Израел, заяви снощи Съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

"Не видяхме нищо, което да подсказва, че ще се развие атака от този тип, също както израелците", заяви Съливан пред репортери, в отговор на запитване дали американското разузнаване е имало информация, сочеща предстояща атака.

"Хамас", която е класифицирана като терористична организация от САЩ, Европейския съюз и Израел, нанесе най-тежките жертви сред цивилното население от основаването на Израел при своята голяма атака, предприета от ивицата Газа в събота.

Нападенията очевидно изненадаха имащите изключително висока репутация израелски служби за сигурност, което доведе до шок и задаването на гневни въпроси в Израел, като например защо разузнавателните служби не са успели да открият подготовката на "Хамас" и защо военните не са били по-подготвени за нападение през укрепената граница, отбелязва Ройтерс.

Междувременно първият самолет, превозващ американски боеприпаси, се е приземил в Израел, след като от Вашингтон заявиха, че ще изпратят нови доставки със средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и друга помощ в областта на сигурността, за да помогнат на съюзника си в борбата му срещу палестинските бойци на "Хамас", предаде Ройтерс.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън планира да пътува до Израел и да пристигне там в четвъртък. Блинкън ще се срещне с израелските си колеги, за да обсъди ситуацията и как най-добре да бъде подкрепен Израел "в борбата му срещу терористите, които извършиха тези ужасяващи нападения", каза Милър.

Американският президент Джо Байдън по-рано даде да се разбере, че САЩ са в постоянна комуникация с израелските си партньори, както и със съюзниците си в региона и по света от началото на кризата. Байдън също така потвърди, че американски граждани са сред отвлечените от ислямистката организация "Хамас". Той не посочи техния брой.

Досега са загинали най-малко 14 американци, а 20 са в неизвестност, съобщи по-рано Белият дом.