Говорителят на въоръженото крило на "Хамас" - Бригадите "Изедин Ал Касам", Абу Обейда съобщи в канала си в Телеграм, че две израелски заложнички са освободени по хуманитарни причини и без поставяне на условия.

"Решихме да ги освободим по хуманитарни причини и заради лошото им здраве", написа Обейда. Освобождаването е станало с посредничеството на Катар и Египет. 

Пленничките са били предадени на служители на Червения кръст на граничният пункт "Рафах" между Египет и ивицата Газа, съобщи i24news.tv. Самоличността на двете жени още не е потвърдена официално от израелските власти, но от "Хамас" разкриха имената им.

Това са 85-годишната Йохевед Лифшиц и 5 години по-младата Нурит Купър - жителки на кибуца Нир Оз. И двете притежават само израелско гражданство. Съпрузите им - Одед Лифшиц и Амирам Купър обаче остават заложници в Газа. 

Към граничния пункт "Рафах" пътува израелски екип, който да прибере освободените жени.

Военното крило на ислямистката групировка освободи от плен в петък две американски гражданки, а говорител на катарското външно министерство каза, че до развръзката се е стигнало "след много дни на продължителна комуникация с всички страни".

Общото събрание на ООН се събира в четвъртък

Общото събрание на ООН ще се събере в четвъртък, за да обсъди въпроса, свързан с войната, предизвикана от атаката на "Хамас" срещу израелската територия, предаде Франс прес. Новината за заседанието съобщи председателят на Общото събрание Денис Франсис.

Съветът за сигурност на ООН така и не успя да постигне съгласие по резолюция, касаеща войната, но няколко страни членки, сред които Йордания от името на арабските държави, а също Русия, Сирия, Бангладеш, Виетнам и Камбоджа поискаха официално заседание на Общото събрание на ООН.

Миналата седмица Съветът за сигурност, редовно разделен по израело-палестинския въпрос, първо отхвърли предложение на Русия за резолюция, в която се призоваваше за прекратяване на огъня по хуманитарни причини. Само 5 от 15-те страни членки на Съвета подкрепиха този текст. В него се осъждаха всички прояви насилие срещу цивилните и всички терористични актове, но не се споменаваше поименно "Хамас", което САЩ, Франция и Великобритания определиха като неприемливо.

Втори проект на резолюция, разработен от Бразилия, която е председател този месец на Съвета, беше блокиран от американското вето. Вашингтон разкритикува текста, в който не се споменаваше правото на Израел да се защитава, а 12 страни тогава подкрепиха документа.