В реч по случай 75-тата годишнина от основаването на Организацията на обединените нации генералният секретар на ООН Антониу Гутериш похвали Германия и я нарече "сила на мира" и "стожер на мултилатерализма".

"Като генерален секретар на ООН всеки ден съм свидетел как Германия със своето дълбоко чувство за историческо самосъзнание и отговорност играе водеща роля в света", каза Гутериш, който произнесе словото си на немски, бавно, но уверено.

"Виждам как Германия се заема с едни от най-големите предизвикателства на нашето време", добави той. "Навсякъде по света Германия е важен съюзник в стремежа към мир", заяви генералният секретар на ООН и даде за пример мисиите на Берлин в Афганистан и в региона южно от Сахара.

Генералният секретар на световната организация засегна в речта си глобалните предизвикателства, произтичащи от коронавирусната пандемия. "Важно е ваксините да бъдат възприети като световно обществено благо", каза той. "Те трябва да бъдат достъпни и на поносими цени навсякъде за всички хора. Ваксина, която принадлежи на хората".

По време на пандемията се разпространи и друг вирус - вирусът на дезинформацията. Виждаме как популизмът в цял свят пренебрегва науката и води хората в грешна посока. Ширят се дезинформация, митове и диви конспиративни теории. Това каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в реч в германския парламент - Бундестага, предаде ДПА. ООН се стреми да "създаде доверие във ваксинацията, опирайки се на науката и фактите, добави той.

Гутериш изрази и "дълбока признателност към великолепния принос" на учените Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - създателите на основатели на компанията "Бионтех" със седалище в германския град Майнц. Тяхната ваксина срещу COVID-19, разработена заедно с американския фармацевтичен гигант "Пфайзер", получава регулаторно одобрение във все повече страни по света.

На заседанието на Бундестага, на което говори Гутериш, присъстваха канцлерът Ангела Меркел, президентът Франк-Валтер Щайнмайер и председателят на Федералния конституционен съд Щефан Харбарт.

Шойбле: Не прахосваме ли ние, европейците, усилията си

Гутериш беше представен пред депутатите от Волфганг Шойбле, председателя на Бундестага и политик с дългогодишен опит, който във встъпителното си слово разкритикува отсъствието на амбиция и фокус в ЕС. Съюзът обича да се самоопределя като "най-големия мирен проект на нашето време", заяви Шойбле. "Но дали ние като европейци полагаме достатъчно усилия? Не ги ли прахосваме твърде често", попита той риторично.

"Енергията, която например в момента се влага в преговорите за Брекзит, е нужна за обща външна политика и политика в областта на сигурността". Тази енергия може да бъде по-добре оползотворена, ако се използва за намиране на общо решение на дългогодишния проблем на Европа с миграционната криза или с практическото изпълнение на Парижкото споразумение за климата, добави Шойбле.

Уставът на ООН, с който е създадена организацията, чието седалище е в Ню Йорк, влиза в сила на 24 октомври 1945 г. Днес в нея членуват 193 страни.

Германия сега е сред десетте непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Мандатът на непостоянните членки е двегодишен, а този на Берлин изтича на 31 декември.