Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуаидо заяви, че планира да се върне в Каракас в идните дни въпреки получените заплахи, свързани с пренебрегването на съдебната забрана да напуска територията на Венецуела, предаде Франс прес.

Гуаидо, който се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, направи това изявление след среща с бразилския президент Жаир Болсонаро. Визитата е с цел да му осигури подкрепата на международната общност, отбелязва АФП.

След срещата Гуаидо заяви пред медиите, че предварителното условие, за да има шанс за диалог с правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, е да се обсъждат избори, предаде Ройтерс. Освен той призова за прилагане на икономическите санкции срещу венецуелското правителство, "за да не бъде разграбено всичко във Венецуела".

Жаир Болсонаро и Хуан Гуайдо

Снимка: АР/БТА

Гуаидо потвърди и посещението си в Асунсион, за което парагвайският президент Марио Абдо съобщи в Туитър.

Болсонаро заяви след срещата им, че Гуаидо е символ на надеждата за възстановяване на "свободна, демократична и просперираща Венецуела".

"Няма да жалим сили за възстановяването на демокрацията във Венецуела, в правните рамки, определяни от нашата Конституция и традиции", увери президентът Болсонаро, цитиран от АФП. Той добави, че "Бог е венецуелец и бразилец".

Първоначално Гуаидо каза, че ще се върне във Венецуела през уикенда, но след това уточни, че ще се върне най-късно в понеделник.

Мадуро заяви пред телевизия Ей Би Си нюз, че Гуаидо ще отговаря пред съда заради напускането на страната въпреки издадената съдебна забрана, припомня АФП.