Страните от Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна са предоставили военно подпомагане за над 88 милиарда долара през последните близо две години и сега съсредоточават вниманието си върху две области - удовлетворяване на най-непосредствените нужди на Въоръжените сили на Украйна на бойното поле и осигуряването на дългосрочна подкрепа, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Информацията беше съобщена от американския министър на отбраната Лойд Остин на заседание във вторник на Контактната група във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия.

"За последните близо две години Контактната група е осигурила над 88 млрд. долара във вид на поети задължения за предоставяне на военна помощ на Украйна", каза Остин.

Той отбеляза, че сред американските съюзници има 15, които осигуряват много по-голяма помощ от САЩ като дял от брутния им вътрешен продукт.

"Нашите съюзници и партньори продължават да увеличават усилията си, затова и САЩ трябва да направят същото", заяви шефът на Пентагона.

Той отбеляза, че Контактната група остава фокусирана върху две основни направления.

"На първо място, работим за осигуряване на краткосрочната подкрепа за украинските войски. А на второ, работим усилено с ръководството на Украйна за планирането на дългосрочната отбрана и възпиране", каза американският министър на отбраната.

Според него така наречената Коалиция за осигуряване на способности (Capability Coalition) ще помогне и позволи на приятелите на Украйна да съгласуват съвместната подкрепа още години напред.

Новото на днешното заседание на Контактната група беше, че то беше първото, в което участваше и ръководството на Коалицията за способности. На срещата беше обсъдена степента на напредък по различните въпроси и начините за решаване на най-неотложните от тях, посочи министърът.

Остин благодари на представителите на Дания, Естония, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша и Великобритания за съвместната им работа.

"Всички те се наеха да оглавят различните коалиции за способности и да вложат ресурси и кадри в името на изпълнението на тази критично важна задача. Лидерството им е свидетелство за единството и решимостта и за вникването ни" в нещата, каза Остин.

Той подчерта, че подкрепата за Украйна е от "решаващо" значение за самите САЩ. Според него когато Вашингтон инвестира в сигурността на Украйна, инвестира и в своята собствена.

Във вторник в базата "Рамщайн" в Германия се състоя 20-тата среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. На събитието присъстваха министрите на отбраната и представители на военните ръководства на около 50 страни, посочва Укринформ.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си за обещанията за нова помощ за отбрана след среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Ще има нови отбранителни пакети, включително неголямо количество артилерия", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение снощи, като се позова на обещанията, дадени на конференцията на Контактната група за Украйна във военновъздушната база в Германия. Той спомена конкретно Германия и допълнителния пакет въоръжения на стойност 500 млн. евро (543 млн. долара), обещан от Берлин.

"Бих искал да изразя признателност на Германия за обявения отбранителен пакет в размер на половин милиард евро", каза той. Пакетът "включва артилерия и бронирани превозни средства. Високо ценим германския принос за защитата на живота на украинците и нашата независимост".

Според Зеленски основният фокус на оръжейните поръчки продължава да бъде върху ПВО, оборудването за електронна война и дроновете. Зеленски похвали и други държави, че са се присъединили към чешката инициатива за закупуване на боеприпаси. Инициативата вече е подкрепена финансово от редица други западни държави.

Зеленски обаче призова и за ускорена доставка на обещаните западни изтребители.

"Нашите партньори разполагат с подходящи системи. Трябва да ускорим колкото е възможно повече и програмата за F-16", каза той.

Самолетите са предназначени да помогнат за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Украинският президент посочи, че напоследък Русия все по-често атакува граничните райони от въздуха - не само с дронове и ракети, но и с управляеми плаващи бомби, хвърляни от самолети.

"Руската армия се опитва да изгори до основи нашите погранични села. От началото на март до днес руската авиация е хвърлила почти 200 управляеми бомби само върху населените места в Сумска област. Те са насочени към села, градове и гражданска инфраструктура", подчерта той.