Хиляди млади екоактивисти от цял свят, сред които Грета Тунберг, преминаха днес по улиците на Глазгоу, където заседава климатичният форум, за да призоват участващите в него световните лидери да предприемат действия срещу промените в климата и им осигурят по-безопасно бъдеще, предадоха световните агенции.

На конференцията COP26 след седмица, изпълнена с речи на правителствени лидери и обещания за намаляване на използването на въглища, съкращаване на емисиите от парниковия газ метан и ограничаване на обезлесяването на планетата, думата взимат представителите на гражданското общество.

Активистите и групите за натиск не са доволни от поетите досега ангажименти, голяма част от които не са законово обвързани и са за след десетилетия.

Демонстрантите днес носеха плакати и транспаранти с послания, изразяващи недоволство и разочарование от продължаващите години наред преговори за климата. "Вас не ви е грижа, но мен ме е грижа!" се четеше на плакат, носен от момиченце, седнало на раменете на баща си, предаде Ройтерс.

Хиляди хора се събраха пред сцената на площад "Джордж" в Глазгоу, а пред тях говориха лектори от Колумбия, Папа Нова Гвинея, Уганда, Пакистан, Обединеното кралство и други страни

Активистът на "Петъци за бъдеще" (Fridays for Future), 17-годишният Дилън Хамилтън, 17 г., представяше хората на сцената, като заяви, че се подготвя за този момент повече от две години, предаде BBC.

Самата Грета Тунберг каза пред събралото се множество: "Нямаме нужда от повече далечни необвързващи обещания... те имаха десетилетия за бла-бла-бла и докъде ни доведе това?", цитира я CNBC.

"Ние разбираме защо младите хора се чувстват толкова съпричастни по отношение на изменението на климата и искаме да ги видим да използват тази страст и да я превърнат в действие." Това заяви говорител на премиера Борис Джонсън.