Гръцкият парламент отхвърли вота на недоверие, внесен от опозицията срещу оглавяваното от премиера Кириакос Мицотакис правителство на управляващата десноцентристка партия "Нова демокрация", съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Искането за сваляне на кабиента беше подложено на гласуване след тридневни разисквания, започнали във вторник. То беше внесено от парламентарната група на опозиционната социалистическа партия ПАСОК на основание, че според социалистите правителството е манипулирало доказателства, свързани с най-голямата в историята на Гърция влакова катастрофа, станала в нощта срещу 1 март 2023 г. в прохода Темпе край Лариса, при която загинаха 57 души.

Предложението за вот на недоверие, което беше внесено от председателя на ПАСОК Никос Андрулакис, беше подкрепено от 141 депутати, включително от тези на най-голямата опозиционна партия в парламента, лявата СИРИЗА, но те не стигнаха, за да може вотът да мине и в крайна сметка той беше отхвърлен със 159 гласа.

Управляващата партия "Нова демокрация" разполага с мнозинство от 158 депутати в 300-местния парламент, поради което изходът от гласуването беше предизвестен. Опозицията не хранеше илюзии, че ще успее да свали правителството, но смяташе, че дебатите могат да повлияят на настроенията на гръцките избиратели преди предстоящите през юни избори за Европейски парламент.