Гръцки работнически синдикати обявиха протест този вторник срещу законопроект, който допуска 16-часов работен ден, предаде националната телевизия ЕРТ.

Организациите планират митинг в 12:00 часа пред Министерството на труда, тъй като миналата седмица беше обявено, че се разработва законопроект, който ще позволява на гражданите да изработват две пълни 8-часови работни смени при двама различни работодатели в рамките на едно денонощие.

"Никой не бива да се съгласява да работи по 16 часа на ден. Никой да не приема договори с нулево работно време [...] Никой не трябва да приема [...] криминализирането на синдикалните действия с глоби и дори затвор. Да не се осмелява да внася в парламента подобна мерзост, защото тя ще бъде противопоставена на войнствените мобилизации на работническата класа, без никакво отлагане и изчакване. [...] Ние трябва да изискваме въз основа на собствените си нужди: 35 часа [седмично] - 7 часа [на ден] - 5 дни [в седмицата]. Фиксирано дневно работно време. Смело увеличение на заплатите и пенсиите. Никой работник без договор", пише в изявлението на гръцкия синдикат PAME (лат. букви).

Гръцката асоциация на служителите в сферата на търговското мореплаване (PENEN), както и Федерацията на миньорите в Гърция (OMED) също обявиха, че ще подкрепят протестните действия.