Жените губят стойността си, ако мъжете могат да виждат лицата им на обществени места, заяви говорител на министерство с основополагаща роля в талибанското правителство на Афганистан. Той добави, че религиозните учени в страната са съгласни, че жената трябва да държи лицето си покрито навън, предаде АП, цитирана от БТА.

Талибаните, които взеха властта в Афганистан през август 2021 г., посочиха неправилния начин за носене на хиджаб (забрадка в исляма) от жените като причина да им забранят да посещават повечето обществени места, включително паркове, работни места и университети.

Мохамад Садик Акиф, говорител на афганистанското министерство за предотвратяване на греха и насърчаване на добродетелите, заяви в интервю за АП, че ако лицата на жените се виждат на обществени места, има вероятност да се стигне до грях. "Много е лошо да се виждат жени (без хиджаб) в някои райони (големите градове) и нашите учени също са съгласни, че лицата на жените трябва да бъдат покрити", заяви Акиф.

"Не става въпрос за това, че лицето ѝ ще бъде наранено или повредено. Жената има собствена стойност и тази стойност намалява от това, че мъжете я гледат. Аллах отдава уважение на жените в хиджаб и в това има стойност", каза Акиф.

Специалният пратеник на ООН Гордън Браун за глобалното образование заяви, че Международният наказателен съд трябва да започне наказателно преследване срещу лидерите на талибаните за престъпления срещу човечеството. Бившият британски премиер посочи като причина ограничаването на достъпа на афганистанските жени до образование и работа.

Акиф не даде отговор на въпроси, свързани със забраните, включително дали някоя от тях може да бъде отменена, ако се стигне до всеобщо спазване на правилата за хиджаб. Той заяви, че има други структури, които се занимават с тези теми.

"Хората искаха шериатът (ислямското право) да се прилага тук. Сега ние прилагаме шериата". Всички укази са ислямски постановления и талибаните не са добавили нищо към тях, каза талибанският говорител. "Наредбите на шериата са издадени преди 1400 години и те все още важат", подчерта той.

Акиф каза, че при сегашното управление на талибаните в Афганистан мъжете вече не безпокоят и не гледат жените, както са го правили по времето на предишните власти.

Правителството на талибаните също така твърди, че е унищожило "злините" да се пие алкохол и богати или влиятелни мъже да използват момчета за забавление, най-вече за танци и сексуални дейности.

Министерството на предотвратяване на греха и насърчаване на добродетелите, създадено от талибаните в Афганистан, се намира в укрепен комплекс близо до двореца Дарул Аман в столицата Кабул. На жените е забранено да влизат в помещенията на министерството, въпреки че има временна постройка за проверка на сигурността, предназначена само за жени, отбелязва АП.

На барикадите са изписани надписи, възхваляващи предназначението на министерството. Един от тях гласи: "Насърчаването на добродетелите и забраната на пороците са ефективно средство за обществен ред", друг пък гласи "Насърчаването на добродетелите и забраната на пороците спасяват обществото от катастрофа".

Акиф заяви, че министерството разчита на мрежа от служители и информатори, за да проверява дали хората спазват разпоредбите. На въпроса дали жените могат да ходят в парковете - едно от местата, където им е забранено да влизат, той отговори, че ще могат, ако бъдат изпълнени определени условия, т.е. няма мъже там.