Руският бизнесмен Евгений Пригожин днес заяви, че се е намесвал в изборите в САЩ и ще продължи да го прави и в бъдеще, което е първото подобно признание от страна на човек, официално посочен от Вашингтон, че оказва влияние върху американската политика, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В коментарите, публикувани от пресслужбата на неговата фирма за кетъринг "Конкорд" в руския еквивалент на Фейсбук - ВКонтакте - Пригожин заяви: "Намесихме се (в американските избори), намесваме се и ще продължим да се намесваме. Внимателно, прецизно, хирургически и по наш собствен начин, както знаем и умеем да го правим."

Думите му бяха публикувани в навечерието на междинните избори в САЩ в отговор на молба за коментар от страна на руски новинарски сайт.

"По време на нашите прецизни операции ще отстраним наведнъж както двата бъбрека, така и черния дроб", каза Пригожин, без да даде разяснения за този свой загадъчен коментар.

Пригожин, който често е наричан "готвача на Путин", тъй като неговата компания за кетъринг работи по договори с Кремъл, официално е обвинен, че спонсорира базирани в Русия "ферми за тролове", които се опитват да влияят на политиката на САЩ.

През юли Държавният департамент на САЩ предложи награда в размер до 10 млн. долара за информация за Пригожин във връзка с "участие в намеса в американските избори". Той е засегнат от санкции от страна на САЩ, Великобритания и Европейския съюз, припомня Ройтерс.

Доскоро Пригожин не се изявяваше публично, но стана по-открит в хода на войната в Украйна, включително като критикува работата на руските генерали. През септември той призна, че е основал подкрепяната от Кремъл организация, използваща наемници - група "Вагнер", която е активна в Сирия, Африка и Украйна.

Миналия петък "Вагнер" откри център за отбранителни технологии в Санкт Петербург, поредната стъпка на Пригожин да подчертае своята съпричастност с военната дейност в Русия.