Британската адвокатска кантора McCue Jury&Partners съобщи, че подава иск от името на украинците срещу руския бизнесмен Евгений Пригожин и създадената от него ЧВК "Вагнер" във Върховния съд на Лондон.

"Незаконна е не само самата война на Путин, но и методите, с които тя се води, включително целенасочените атаки срещу цивилни граждани. ЧВК "Вагнер" използва терористични методи на водене на война, за да постигне целите на Путин. Това се потвърждава от многобройните им военни престъпления, включително изтезания, убийства и изнасилвания, използвани за сплашване на цивилното население", се казва в съобщение на компанията.

Адвокатите заявяват, че действат в рамките на по-широка правна кампания на гражданското общество с коалиция от водещи световни експерти. Те възнамеряват да докажат заговор между между Пригожин, ЧВК "Вагнер" и "военната машина" на Путин с цел всяване на страх сред украинския народ, както и да поискат обезщетение за всички жертви.

Кампанията ще бъде финансирана чрез краудфъндинг. Адвокатите твърдят, че в зависимост от размера на средствата, които могат да бъдат събрани, делото може да се превърне в иск за обезщетение в размер на няколко милиарда долара, който ще засегне не само Пригожин и ЧВК, но и руския президент Владимир Путин и неговото обкръжение.

В прессъобщението се отбелязва също, че делото може да промени отношението към използването на ЧВК като посредници на режими, "които се опитват да се дистанцират и да се скрият от своите международни престъпления".

"Смятаме, че за първи път в историята частна военна компания е съдена за тероризъм, както и за сговор с държава за водене на незаконна война", обясняват от McCue Jury & Partners.

Евгений Пригожин, известен също като "готвача на Путин", е собственик на компанията "Конкорд" и основател на ЧВК" Вагнер". Той е под санкциите на САЩ от 2016 г. и на ЕС от 2020 г. В продължение на години предприемачът отрича всякаква връзка с ЧВК. През септември 2022 г. Пригожин призна, че е създал ЧВК "Вагнер" на 1 май 2014 г., за да "защитава руснаците" в Донбас.