Проруските сепаратисти обвиниха Украйна, че е обстрелвала пивоварна в Донецк, при което е загинал най-малко един човек, а двама са били ранени.

В резултат на обстрела е повреден тръбопровод за амоняк, става ясно от многобройни съобщения и снимки в Telegram.

Министерството на извънредните ситуации в самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщи, че снощи върху тръбопровода за амоняк е паднал снаряд, предизвиквайки пожар, който в един момент се е разпрострял на площ от 2 декара и продължава да се увеличава.

Снимки в Telegram от мястото показват пламъци да озаряват небето над част от града, както и пожарникари с противогази. На едната от тях се вижда мъртво тяло на земята.

Украинското министерство на отбраната не е открито за коментар.

"Препоръчително е да не стоите навън и да не отваряте прозорците! Изключете климатиците! Дишайте през памучно-марлеви превръзки, навлажнени с 5% разтвор на лимонена или оцетна киселина", гласят многобройни съобщения до местното население.

Карта: Типичный Донецк, "Телеграм"

Междувременно бяха публикувани сателитни снимки, направени малко преди и веднага след експлозиите на летище Саки в Крим.

Характерът и причината за тези експлозии далеч зад линията на фронта все още не са известни нито на широката общественост, нито на експертната общност.

Снимка: БТА/AP

Снимки на американската компания Planet Labs показват обширни площи с изпепелена земя - очевидно в резултат на пожар, последвал експлозиите.

Основните писти на летището изглеждат непокътнати, но най-малко осем самолета са унищожени или сериозно повредени.

На кадрите ясно се виждат и редица кратери. Повечето от тях са съсредоточени в определен район на авиобазата, където значителен брой самолети са били позиционирани на открито, а не в хангари.

Снимките, предоставени от Planet Labs са първото независимо потвърждение на щетите в руската военновъздушна база. Досега подробностите за размера на щетите бяха изключително оскъдни.

От тези снимки е трудно да се определи колко точно самолета са били напълно унищожени и какви са били щетите по други.

Въпреки това, както отбелязва Си Ен Ен, случилото се в базата в Крим може да се нарече един от най-опустошителните дни за руските военновъздушни сили от Втората световна война насам. В тези доста ограничени данни за загубите на съветската и руската военна авиация, които са публично достъпни, не се споменава за такава голяма загуба на самолети при един инцидент.

Официалната позиция на руското министерство на отбраната е, че никой не е пострадал при взрива, авиационното оборудване на летището също не е повредено, а самите взривове са резултат от нарушение на правилата за безопасност.

Междувременно стана известно, че Великобритания е решила да предостави на Украйна още три ракетни установки M270 и голям запас от ракети за тях. Тези единици са подобни на американските HIMARS и стрелят със същите ракети. Британците предават първите три единици през юни.

На фона на случващото се бе съобщено, че ако президентът на Украйна Володимир Зеленски не се кандидатира за втори мандат, за мястото му вече има готов кандидат - Алексей Арестович. Президентският съветник потвърди това в интервю с украинския журналист Дмитрий Гордон. "Всички говорят за безумния ми рейтинг. Моят рейтинг е рейтингът на президента в момента. Не се разграничавам от президента. Докато президентът е президент и върховен главнокомандващ, тези разговори са некоректни за мен. Ако той се кандидатира за втори мандат, разбира се, няма да му правя сечено. Това е технически невъзможно. Ако не, ще трябва да помислим за това", каза Арестович.

Гордон му зададе уточняващ въпрос: "Ако по някаква причина президентът не се кандидатира за втори мандат..." "Ще се кандидатирам, да" - довърши изречението Арестович вместо Гордон.