Британският премиер Риши Сунак беше глобен от полицията, защото е свалил предпазния си колан, за да заснеме видео за социалните медии в движещ се автомобил, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

42-годишният Сунак се извини за "грешната си преценка", докато записвал съобщение за "Инстаграм" от задната седалка на правителствен автомобил по време на посещение в северозападна Англия вчера.

Полицията в Ланкашър каза, че е получила информация за видео, "циркулиращо в социалните медии, на което се вижда, че лице не използва предпазен колан на пътническото място в движещ се автомобил в Ланкашър". Без да споменава името на Сунак, полицейската служба добави, че е връчила "условно предложение за фиксирана глоба на 42-годишен мъж от Лондон".

Глобата за това нарушение е до 500 лири (620 долара). Терминът "условно предложение" означава, че глобеното лице приема своята вина, но не трябва да се явява пред съда. Полицията не уточни каква глоба е наложила на Сунак.

Това е вторият път в политическата Кариера на Сунак, в който на него му се налага да плаща глоба. Миналата година, докато беше министър на финансите, той беше глобен с 50 лири за нарушаване на наложените заради пандемията ограничения, тъй като за кратко посетил парти в правителствени офиси. Той беше един от десетките служители, глобени заради скандала "Партигейт", като сред глобените беше и тогавашният премиер Борис Джонсън.