Доклад на учени разкрива спад във фертилността в почти половината страни по света, които са изправени пред "бейби провал" (baby bust). Няма достатъчно деца, за да се поддържат нивата на обичайна човешка популация, съобщи Би Би Си (BBC).

Изследователите твърдят, че резултатите са "огромна изненада". И ще имат дълбоки последствия за обществата, в които ще има "повече баби и дядовци, отколкото внуци".

Колко голям е спадът?

Проучването, публикувано в сп. Лансет, следва тенденциите във всяка страна от 1950 до 2017 г. През 1950 г. жените в световен мащаб са имали средно по 4,7 деца през целия си живот. До миналата година обаче нивото на фертилност намалява наполовина - до 2,4 деца на жена.

Но този среден резултат маскира огромните различия между народите. Раждаемостта в Нигер, Западна Африка, е 7,1, но на остров Кипър средно има по едно дете.

Колко висока трябва да бъде фертилността?

Когато средната норма на фертилност на една държава спадне под приблизително 2,1, популацията в крайна сметка ще започне да се свива (този "бейби провал" е значително по-висок в страни, които имат висок процент на детска смъртност).

През 1950 г. в тази позиция не е била нито една страна.

Професор Кристофър Мъри, директор на Института за здравни изследвания и оценки във Вашингтонския университет, заяви пред Би Би Си: "Достигнахме този вододел, където половината страни имат нива на фертилност под равнището на възстановяване, така че ако нищо не се направи, населението в тези страни ще намалее.

"Това е забележителен преход. Изненада е дори за хора като мен, че ще бъдат засегнати половината страни в света и това ще бъде огромна изненада за хората", коментира проф. Мъри.

Кои държави са засегнати?

Много икономически развити страни, включително повечето от Европа, също САЩ, Южна Корея и Австралия, имат по-ниски нива на фертилност. Това не означава, че броят на хората, живеещи в тези страни, пада, поне все още не, тъй като броят на населението е комбинация от раждаемост, смъртност и миграция.

Освен това може да отнеме цяло поколение, докато промените в плодовитостта се усетят.

Професор Мъри обаче заяви: "Скоро ще стигнем момента, в който обществата ще трябва да се борят срещу намаляването на населението".

Половината нации по света все още раждат достатъчно деца, но тъй като повече страни напредват икономически, също така повече от тях ще имат и по-ниски нива на фертилност, правят извод изследователите.

Защо нивото на фертилност спада?

Въздействат три основни фактора, според изследването:

  • По-ниски нива на детска смъртност, което означава, че жените раждат по-малко деца
  • По-голям достъп до контрацепция
  • Повече работещи жени

Какво ще е въздействието?

Без миграция държавите ще се сблъскат със застаряване и свиване на населението.

Д-р Джордж Лийсън, директор на Института за застаряване на населението в Оксфорд, казва, че това не трябва непременно да се смята за нещо лошо, стига цялото общество да се адаптира към мащабната демографска промяна.

"Демографията оказва влияние върху всеки един аспект от живота ни, просто гледайте от прозореца към хората по улиците, къщите, трафика, консумацията, всичко това се задвижва от демографията, коментира той за Би Би Си.

"Когато планираме, нямаме предвид само числеността на населението, но и възрастовата му структура и че тя се променя, добавя Лийсън.

Той смята, че трудовият живот ще трябва да се промени, а дори и идеята за пенсиониране на 68 години, сегашният постигнат максимум в Обединеното кралство, ще бъде неустойчива.

Докладът на учените, част от глобално проучване за въздействието на болестите, стига до извода, че засегнатите страни ще трябва да обмислят увеличаване на имиграцията, което само по себе си ще създаде проблеми, или въвеждане на политики за насърчаване на раждаемостта, които често са неуспешни.

Авторът на доклада, проф. Мъри, твърди: "Според сегашните тенденции ще има много малко деца и много хора на възраст над 65 години, а така много трудно се поддържа глобалното общество. "Помислете за всички дълбоки социални и икономически последици за общество, структурирано с повече баби и дядовци, отколкото внуци."

"Мисля, че Япония е наясно с това, те са изправени пред намаляващо население, но не мисля, че проблемът е надвиснал над много страни на Запад, защото ниската раждаемост е компенсирана с миграция. "Но на световно равнище, няма миграционно решение."

Но докато промяната може да е предизвикателство за обществата, тя може да донесе екологични ползи, като се има предвид въздействието на нашия вид.

Ами Китай?

В Китай има огромен ръст на населението от 1950 г. насам, от около 0,5 милиарда жители до 1,4 милиарда. Но и той е изправен пред предизвикателството на раждаемостта, което е едва 1,5 средно на жена през 2017 г. и страната наскоро промени традиционната си политика за раждаемостта.

Причината, поради която развитите страни се нуждаят от плодовитост от 2,1, е, че не всички деца преживяват зряла възраст, а бебетата са толкова малко и е по-вероятно да са от мъжки пол, отколкото от женски.

Но за Китай докладът показва, че за всеки 100 момичета, се раждат 117 момчета, което "предполага селективни аборти и дори възможност за насилие над жени". Това означава, че трябва да бъдат родени още повече деца, за да има страната стабилно население, се прави извод в доклада.