Главният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви в четвъртък, че чужди интереси и "екстремистки агитатори", свързани с лявото движение "Антифа", се опитват да се възползват от протестите, обхванали САЩ след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди три дни Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ в изтекъл в медиите доклад направи оценката, че насилието на протестите е извършвано от опортюнисти, а не от организирани екстремисти.

Докато Бар и президентът Доналд Тръмп държат отговорно преди всичко "Антифа", слабо организирано антифашистко движение, в сряда федерални прокурори в Лас Вегас повдигнаха обвинения срещу трима членове на крайнодясното движение "Бугалу" за планиране да провокират насилие и разрушения по време на протестите.

Също в четвъртък заради мирното протичане на демонстрациите в Калифорния кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети реши да не налага комендантски час в града, съобщи Асошиейтед прес. Комендантският час беше вдигнат още в Сан Франциско и в Сан Хосе.

Няколкостотин редовни войници от 82-а въздушно-десантна дивизия, изпратени в района на столицата Вашингтон в очакване на евентуална ескалация на броженията, ще започнат да се завръщат в базата си в Северна Каролина, е казал официален представител пред Ройтерс.

Асошиейтед прес съобщи, че представители на Демократическата партия в Конгреса подготвят мащабен законодателен пакет за реформи в полицията в отговор на натиска за промени след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, но и на други в ръцете на органите на реда. Очаква се законопроектът да предвижда по-голяма отговорност на полицията, да ревизира съществуващите разпоредби за имунитет от наказателно преследване, да създаде база данни за инцидентите при употреба на сила и да въведе промени в тренировката на полицейските служители.

Междувременно възпоменание в памет на Джордж Флойд се проведе в Минеаполис. Това е първото от предвидените три мемориални събития в памет на убития мъж.

Политици, активисти, певци, актьори и други популярни личности бяха на църковната служба. Там беше и братът на Флойд.

Едновременно със службата в Минеаполис, церемонии имаше в Ню Йорк, Вашингтон и други градове.

Смъртта на младия мъж е сочена като пример за дискриминацията на малцинствата и ненужно бруталните действия на полицията срещу тъмнокожите американци.

Вчера обвинението срещу полицая, който притискал Флойд, докато се задуши, беше преквалифицирано от убийство по непредпазливост в непредумишлено убийство и го грозят до 40 г. затвор. Обвинения бяха повдигнати и на тримата други униформени, участвали в инцидента.