Русия достави втора група модернизирани изтребители МиГ-29 на Сирия, съобщи руското посолство в Дамаск. Сирийските пилоти вече използват самолетите за извършване на операции във въздушното пространство на страната.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин разпореди на министрите на външните работи и отбраната да проведат преговори с близкия съюзник на Москва - Сирия, за да получат повече обекти и достъп за морски съдове в допълнение към вече съществуващите две руски военни бази в страната.

Според източници от сирийската армия, цитирани от сирийската държавна агенция САНА, доставените изтребители са по-ефективни от самолетите от предишно поколение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ обвиниха Русия в края на май, че е прехвърлила изтребител от Сирия в Либия за подкрепа на руските наемници, воюващи на страната на маршал Халифа Хафтар и неговата Либийска национална армия (ЛНА).

Вашингтон твърди, че изтребителят е пристигнал в Либия, след като бил пребоядисан в Сирия, за да се скрие руския му произход, и вероятно ще се използва за оказване на огнева подкрепа от въздуха.

Ройтерс е изпратила запитване за коментар до руското министерство на отбраната миналата седмица, но ведомството досега не е отговорило.