Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заведе дела за данъчни измами срещу Тръмп и няколко от децата му, съобщиха Франс прес и ДПА.

"Предприемаме съдебни действия срещу Доналд Тръмп за нарушаване на закона с цел да генерира печалби за себе си, семейството и бизнеса си", заяви Джеймс на пресконференция.

Тя уточни, че иска възстановяването на 250 милиона долара от името на щата Ню Йорк, както и корпоративни забрани за Доналд Тръмп и децата му Доналд Тръмп младши, Иванка Тръмп и Ерик Тръмп. Ако съдът уважи исковете, на тях, както и на организацията, ще бъде забранено да извършват търговски сделки с недвижими имоти в щата Ню Йорк, както и да искат заеми от регистрирани в щата банки.

Разследването срещу семейната група "Тръмп органайзейшън" започна, след като един от бившите адвокати на Доналд Тръмп, Майкъл Коен, даде показания пред Конгреса, в които се твърди, че са правени фалшиви оценки, завишени или занижени, на активи на групата. Целта е била получаване на заеми, данъчни облекчения или по-добри застрахователни обезщетения.

Бившият президент на САЩ вече е обект на няколко разследвания, припомня АФП.

Говорителката на Тръмп Лиз Харингтън заяви в социалната мрежа Truth Social, че воденото в Ню Йорк разследване е политически мотивирано. "Демократите преследват политическите си противници", заяви говорителката на експрезидента, напомняйки, че прокурор Джеймс е член на Демократическата партия на САЩ.