Лидерите на ЕС са на мнение, че в преговорите по Брекзита не е бил постигнат достатъчен напредък за свикване на извънредна среща на върха през ноември, съобщиха официални представители на ЕС, цитирани от ДПА и Ройтерс на които се позова БТА.

"Лидерите на 27-те (страни членки на ЕС без Великобритания) отбелязаха, че въпреки интензивните преговори не е постигнат достатъчен напредък", заяви присъствал на работната вечеря на лидерите източник.

"Лидерите са готови да свикат Европейски съвет, ако и когато главният преговарящ на ЕС докладва, че е постигнат решаващ напредък. Засега 27-те не планират да организират извънредна среща на върха по Брекзита през ноември", каза източникът.

Лидерите на 27-те са призовали главния преговарящ Мишел Барние да продължи усилията си за постигане на споразумение.

"Нуждаем се от много повече време", за да постигнем сделка за Брекзит, призна по-рано самият Барние по време на срещата на върха на Европейския съюз. В разговорите участва и българският премиер Бойко Борисов.

Очакваше се британският премиер Тереза Мей да представи становището на Лондон. Но след срещата по темата стана известно, че тя не е предложила "по същество нищо ново" на лидерите от ЕС. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от ДПА.

В същото време Таяни отбеляза, че Мей е говорила с "тона на човек, който иска да постигне споразумение". Забелязах "политическа воля за постигане на напредък", разказа пред журналисти председателят на ЕП, който е присъствал на речта на британската министър-председателка на срещата на върха.

Според Таяни, Мей е изглеждала "по-спокойна", отколкото на последната среща на високо равнище на съюза, миналия месец в Залцбург.

В началото на разговорите снощи Барние обеща, че ще се работи спокойно и търпеливо по въпроса.

"Работим много през последните няколко седмици и дни и нощи с британските делегации, за да постигнем всеобхватно споразумение за оттеглянето (на Великобритания от ЕС)", отбеляза главният европейски преговарящ.

"Все още не сме постигнали такова", призна в същото време Барние и добави: "Нуждаем се от време, нуждаем се от много повече време. Ще продължим да работим през следващите седмици спокойно и търпеливо".

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи каквото може, за да помогне на Европейския съюз да постигне споразумение с Великобритания за Брекзита, предаде Ройтерс.

Все още няма сделка, призна обаче Меркел на пристигане за срещата на върха на ЕС в Брюксел. Германският канцлер обяви, че иска "добри отношения с Великобритания".

"Щяхме да сме щастливи, ако сделката за излизането бе готова. Вместо това ние сме готови на 90 процента. Но аз ще се заема с въпросите в добър дух и ще опитам всичко за постигане на споразумение. Това би било най-доброто решение и за двете страни", каза Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон увери, че "не сме толкова далеч от сделка". "Постигнахме голям напредък за Брекзита, сега е време да постигнем споразумение", отбеляза той.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, изрази надежда за сключване на сделка "през следващите седмици или месеци".

"Няма причина за драматизиране на ситуацията за Брекзита, нищо не подсказва, че преговорите ще се провалят", подчерта Курц. Той добави, че би приветствал "дори и малка стъпка в правилната посока" на днешната среща на върха на ЕС.