Висшето ръководство на Гибралтар снощи обвини испански митничари в "тежко нарушение на суверенитета и юрисдикцията", твърдейки, че те са акостирали на плаж, принадлежащ на британската територия, докато преследвали контрабандисти, предаде Асошиейтед прес.

Испанското външно министерство отхвърли описаната от Гибралтар версия на събитията "както и съдържащите се в нея твърдения за предполагаем британски суверенитет над територията и водите на Гибралтар". Ведомството също така заяви, че агентите са пострадали, докато преследвали контрабандистите.

Мадрид и Лондон от години водят дипломатически преговори за бъдещето на Гибралтар, който е разположен на южния край на Испания. Испания оспорва британския суверенитет над Гибралтар, който е притежание на Великобритания от 18-ти век насам.

Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо заяви, че агенти от испанската служба за митнически надзор са акостирали на източния плаж на територията в четвъртък. В свое изявление той нарече техните действия "грубо нарушение на британския суверенитет и потенциално най-сериозният и опасен инцидент от много години насам".

Испанското външно министерство нарече коментарите му "непонятни" на фона на неотдавнашните разговори за споразумение с Великобритания относно бъдещето на Гибралтар.

Пикардо добави, че правителството на Гибралтар обсъжда възможен дипломатически отговор с британски официални представители.