Испания и Великобритания постигнаха днес "принципно споразумение" за Гибралтар, предадоха световните агенции и БТА.

Новината бе обявена от испанския министър на външните работи Аранча Гонсалес Лая броени часове преди Брекзит официално да стане факт в полунощ (01.00 часа българско време на 1 януари 2021 г.). Тя съобщи, че Гибралтар ще стане част от Шенгенското пространство за свободно движение.

Окончателното споразумение между Мадрид и Лондон ще бъде договорено до шест месеца. Дотогава Испания ще работи с граничната агенция на ЕС Фронтекс по прилагането на шенгенските правила в пристанището и на летището на Гибралтар.

Така бе избегната опасността от "твърда граница" между британския анклав в южния край на Пиренейския полуостров и членуващата в Европейския съюз Испания. В резултат режимът на свободно движение между тях ще бъде запазен. (Испания отстъпва тази територия на Великобритания през 1713 г. и съгласно позицията на Мадрид тя е под испански суверенитет.)

Великобритания остава непоколебима в подкрепата си за Гибралтар и неговия суверенитет, заяви британският министър на външните работи Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

Рааб потвърди ангажимента на страната да смекчи последиците за този неин анклав от окончателното й излизане от ЕС. Той наблегна на важното значение на запазването на режима на свободно преминаване на границата, "който очевидно е в най-добрия интерес на хората и от двете страни на границата".

Около 15 хиляди души пътуват всеки ден от Испания, за да работят в Гибралтар, който е с население от 32 хиляди души. Пристанището на британската територия посреща всяка година 10 милиона туристи - сектор, на който се пада дял от приблизително една четвърт от нейната икономика, отбелязва Ройтерс.

Целта на правителствата на Великобритания и Испания е да бъде договорено отделно споразумение за Гибралтар, успоредно с постигнатото на 24 декември между Лондон и Брюксел за уреждане на търговските отношения между Великобритания и ЕС от 1 януари и влизането в сила на Брекзит, написа Алваро Вилялобос от Франс прес.

Текстът на споразумението между Великобритания и ЕС изрично гласи, че то не се прилага за Гибралтар.

Икономическа взаимозависимост

Правителството на Гибралтар създаде регистър, в който трансграничните работници да могат да се запишат, за да имат възможност да продължават да преминават през границата само с документ за самоличност.

Тези работници, които в преобладаващото си мнозинство са испанци, символизират икономическата взаимозависимост между Гибралтар и близките испански градове, в които има доста висока безработица.

Липсата на споразумение би се отразила на няколко изключително важни за Гибралтар сфери, най-вече на логистиката при вноса на някои стоки и на условията за влизане на туристи в анклава.

Това би имало "ужасни икономически, социални и политически последици", предупредиха в общо изявление кметовете на осем испански града, намиращи се в съседство с Гибралтар, пише Алваро Вилялобос.

Завръщане на паспортите?

Засега семействата на жители на Гибралтар, които идват да ги посетят, минавайки през Испания, могат лесно да влязат в анклава, като покажат документите си на два контролни пункта, първият от които е испански, а вторият - гибралтарски.

Ако обаче не бъде постигнато никакво споразумение, на паспортите ще трябва да се поставя печат при влизане и "ще има опашки, които ще се точат с часове", казва пред Франс прес източник от правителството на Гибралтар.

Туристите също ще трябва да показват паспортите си, въпреки че повечето от тях прекарват в Гибралтар само по няколко часа. Този евентуален нов режим би създал трудности за анклава, който, при нормални условия, всяка година посреща обикновено около десет милиона туристи, много от които са привлечени от бутиковите магазини в безмитната зона.

Що се отнася до стоките, логистиката на малотрайните продукти може да се усложни, особено на тези, които идват от Великобритания. Гибралтар удовлетворява чрез внос сто процента от хранителните нужди на своите 34 хиляди жители.

Понастоящем няма как да стане ясно дали пунктът за гранична инспекция ще се намира на тесния път, по който се стига до анклава с площ от 6,8 квадратни километра, или в испанското пристанище Алхесирас, намиращо се от другата страна на едноименния залив.

С оглед на този сценарий, правителството на Гибралтар подписа споразумение с германска компания за морски транспорт, която да гарантира от януари ферибот от Алхесирас през шест дни от седмицата.

Гибралтарските власти заявиха също така, че ще съхранят способността си да внасят хранителни продукти, горива, лекарства и основни храни след 31 декември, каквото и да става и независимо дали ще има споразумение или не.