Лидерът на нидерландската крайна десница Герт Вилдерс, чиято Партия на свободата спечели парламентарните избори през ноември миналата година, заяви днес, че няма да е премиер на Нидерландия, тъй като не е успял да събере достатъчна подкрепа от потенциалните коалиционни партньори на неговата формация, предаде Франс прес.

"Не мога да стана премиер, без да ме подкрепят всички партии от коалицията", написа Вилдерс в социалната мрежа "Екс", близо четири месеца след изборите.

Нидерландски медии съобщават, че политическите сили са близо до споразумение за правителство на технократи. Политическите партии са готови за "следващия етап" в процеса по сформиране на правителство след два дни на "добри" и "интензивни" дискусии, заяви вчера лицето, което отговаря за начина, по който протича преговорният процес.

Нидерландия и Европа бяха изключително изненадани от победата на Вилдерс на изборите през ноември. Опитите му да сформира управляваща коалиция обаче са в задънена улица от миналия месец.

"Бих искал десен кабинет. По-малко даване на убежище и имиграция. Нидерландия на първо място", заяви лидерът на Партията на свободата. "Обичта ми към моята страна и към моите избиратели е голяма и е по-важна от моята собствена позиция", каза още Герт Вилдерс.

Според Нидерландската радиопредавателна корпорация (НОС), която се позовава на източници от политическите среди, Партията на свободата и потенциалните ѝ коалиционни партньори обмислят вариант, при който няма да са част от новото правителство, предаде Ройтерс.

При този сценарий правителството се очаква да бъде съставено от политици и експерти, които не са обвързани с парламентарно представените партии. Вилдерс повече от сто дни води с потенциални съюзници преговори за ново правителство, които обаче приключиха безуспешно.