Очаква се германският вътрешен министър Хорст Зеехофер да даде днес зелена светлина за създаване на гранична полиция, която да не позволява на мигранти, вече регистрирани в други държави в ЕС, да влизат в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това ще застраши с разцепление коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел.

Зеехофер, който е председател на Християнсоциалния съюз (ХСС) - по-консервативния баварски партньор на Християндемократическия съюз на Меркел (ХДС) - заплаши да заобиколи Меркел, като въведе едностранни гранични ограничения като част от по-широк антиимиграционен план. Той призовава Германия да връща на границите си мигранти, които преди това са се регистрирали като кандидати за убежище в други европейски държави. Меркел на свой ред е против прилагането на едностранни действия и иска време да обсъди въпроса с други страни от ЕС.

Традиционният баварски съюзник на канцлера заплаши да напусне коалицията (общата парламентарна група на ХДС-ХСС в Бундестага), ако Германия не предприеме едностранно мерки за защита на националните граници.

Все пак Зеехофер намекна за възможен компромис в спора с канцлера Ангела Меркел, т.е. да следва стъпка по стъпка плана си да бъдат връщани някои мигранти още на границата.

Ръководството на ХСС "напълно подкрепя" плана на лидера си за ускоряване на процеса за недопускане и изгонване на нелегални мигранти от територията на Германия, заяви днес генералният секретар на ХСС Маркус Блуме, цитиран от ТАСС. "Искаме да постигнем промени на практика по този въпрос", подчерта Блуме по телевизия Цет Де Еф.

След две седмици предстои среща на високо равнище на ЕС. ХСС очаква дотогава Меркел да постигне компромис с европейските си партньори за по-ефективно противодействие на притока на мигранти. Канцлерът се надява на споразумение за европейска система за предоставяне на убежище.

Ако това не се случи, Зеехофер възнамерява да издаде министерски указ, който нарежда на федералната полиция да започне мащабен контрол по границата и да гони мигранти, които вече са получили отказ за предоставяне на убежище във ФРГ.

Тогава на канцлера ще остане само един вариант - да свали доверието си от вътрешния министър и да го уволни. ХСС обаче в такъв случай може да скъса отношенията си с ХДС, което ще е равнозначно на край на сегашното правителство в Берлин.

Меркел проведе седемчасови извънредни разговори с ръководството на ХДС, които завършиха тази нощ, в очакване на решението на вътрешния министър, което, според нея, може да създаде напрежение със съседните на Германия държави и да подкопае солидарността в ЕС.

Меркел казва, че предпочита страните членки на съюза да сключат споразумения за връщане на мигранти, които вече са били регистрирани другаде в блока, както вече става съгласно двустранна френско-италианска спогодба.

По-късно днес германският канцлер ще приеме италианския премиер Джузепе Конте и разговорите им вероятно също ще бъдат за миграцията.

Ръководството на ХСС начело със Зеехофер има извънредна среща тази сутрин в Мюнхен. Макар да се очаква, че германският вътрешен министър ще обяви миграционните мерки днес, не е ясно колко време ще е нужно, за да започне тяхното прилагане.

В уводна статия за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" вчера Зеехофер казва, че е от ключово значение на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни "най-накрая да бъдат постигнати споразумения, в които се признава германското бреме (за справяне с притока на бежанци), гарантира се ефективна защита на външните граници на ЕС, справедливо разпределение на хората с право на престой и скоростна депортация на тези, получили отказ".