Фейсбук трябва да предостави данните на десет потребители, които редовно са публикували обидни коментари по адрес на депутата от Бундестага Ренате Кюнаст, постанови Конституционният съд на Германия, цитиран от ДПА и БТА.

В продължение на близо три години Кюнаст, която е високопоставен член на Зелените, води съдебни битки за разкриване на въпросната информация. Тя казва, че данните са ѝ нужни, за да се защити от обиди, разпространявани в интернет.

"Отне изключително много време, в сравнение с бързината на нещата в дигиталния свят, но след това трудно извоювано решение на съда, всичко завърши с победа", заяви Кюнаст.

Авторите на публикациите са отправяли изключително вулгарни и сексистки обиди по неин адрес.

Случаят привлече общественото внимание, защото според съдебните разпореждания на по-долна инстанция в качеството си на политик Кюнаст е трябвало да се примири с оскърбителните постове.

Първоначално тя успя да получи достъп до данните на 12 от лицата, които са я обиждали, а за останалите десет съдът реши, че не носят наказателна отговорност. Решение на Конституционния съд обаче предоставя на Кюнаст правото да получи информация за всички 22 автори на обидни постове по неин адрес.