Сушени гъби и сладкиш с подправки и захаросани плодове. Някои живеещи във Великобритания поляци ще намерят преди Коледа такъв изненадващ колет в пощенската си кутия.

Кой е изпращачът на тази полски и германски специалитети? Град Гьорлиц в бившата ГДР.

Този град, който има проблем заради застаряващото си население и липсата на работна ръка, иска да привлече поляци, които са склонни да напуснат Великобритания заради Брекзита.

От една година разположеният до полската граница град води активна кампания в интернет, насочена към живеещите в кралството 900 000 поляци. Около 100 000 вече са напуснали британските острови след референдума за излизането от ЕС през 2016 г.

Освен обяви във вестника на общността и на страница във Фейсбук градът отговаря на конкретни въпроси на три езика: "Мога ли да прехвърля седалището на фирмата си?", "Важи ли здравната ми застраховка в Гьорлиц?", "Мога ли да работя в Гьорлиц, без да знам езика?"

Изтъкват се и разумните размери на наемите в този глад, пълен с архитектурни перли по живописните си павирани улици.

Двуезични паралелки

В офисите на службата за икономическа реклама инициаторката на операцията Андреа Бер уверява, че Гьорлиц вече до голяма степен се е приспособил към поляците.

"Ако влезете в хлебарница, може би ще ви обслужи полякиня. Ако отидете в детски ясли или училище, ще намерите двуезични паралелки", изброява тя.

От 57 000 жители 4000 са поляци и мнозина от тях всеки ден минават границата, за да работят в Гьорлиц, привлечени от изгодните заплати на този бряг на река Ниса.

От полския град Згожелец е достатъчно да се пресече моста "Йоан Павел Втори", за да се влезе в Гьорлиц.

Недостиг на работна ръка

Подобно на цялата бивша ГДР и в този град населението се стопи след обединението на двете Германии.

Зад успеха на прякора "Гьорлиуд", дължащ се на заснемането на големи американски продукции като "Гранд хотел Будапеща", стоят безброй лющещи се фасади, заковани прозорци и порутени заводи.

Миналата година крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" беше в позиция да вземе кметството и се наложи традиционните партии да сключат необичаен съюз, за да я спрат.

"Тук на всяко родено дете умират средно по двама души. След няколко години ще се изправим пред тежък недостиг на работна ръка", обясни Андреа Бер.

Вече започва да се усеща липса на хора в различни области, от научната дейност до занаятчийските услуги, информатиката и медицината.

Миналата година главната болница на Гьорлиц пусна реклама в голям британски всекидневник. Посланието на два езика към полските лекари и медицински сестри беше недвусмислено: "Приберете се у дома!"

Германски заплати

Кметът на Згожелец Рафал Гронич смята, че тази операция по ухажване ще се хареса на сънародниците му. "Повечето от тези, които ще си тръгнат от Великобритания, искат да запазят същия стандарт на живот и със сигурност няма да се приберат в Полша", каза той.

В Гьорлиц "те могат да получават германски заплати, а в същото време да са близо до семейството си и страната си", изтъкна той.

Полякинята Изабела Юха се реши на тази стъпка. Тя е отишла да работи във Великобритания, когато страната й влезе в ЕС през 2004 г., а неотдавна се е настани.д в района с мъжа си и дъщеря им, която са записали на училище в Гьорлиц.

Семейството живее от полската страна на границата, но Изабела Юха учи немски с надеждата да развие уменията си в областта на човешките ресурси в Гьорлиц, който "дава по-добри икономически възможности".

Брекзитът "беше скок в неизвестността. Не знаехме дали няма да останем без работа", разказва прехвърлила 30 години жена, която е живяла 12 години в Англия, а след това в Канада.

"Бъдещето на 14-годишната ни дъщеря беше определящо при вземането на решение. Образователната система тук е много добра и е безплатна", добави тя.

Трудно е обаче да се направи равносметка от тази информационна кампания, която беше преустановена за няколко месеца заради пандемията. "Преместването в друга държава не става от днес за утре. Затова трябва да работим дългосрочно", каза Андреа Бер.