Председателката на комисията по отбрана в германския парламент Мари-Агнес Щрак-Цимерман заяви, че терористичната атака в концертна зала в Москва, при която бяха убити повече от 130 души, е "сериозен удар" по руските органи за сигурност, предаде ДПА, на която се позова БТА.

В интервю за днешното издание на в. "Билд" Щрак-Цимерман, която е експерт по отбраната от най-малката партия в германската управляваща коалиция - "Свободните демократи", заяви, че е имало предупреждения преди атаките.

Западни и американски разузнавателни служби в началото на месеца предупредиха, че е възможно да предстои атака и посолството на САЩ в Москва призова гражданите си да избягват големи струпвания на хора, тъй като имало информация, че екстремисти планират да атакуват големи събирания в руската столица, включително концерти, посочва ДПА.

Щрак-Цимерман изрази недоумение от липсата на допълнителни мерки за сигурност предвид тази информация, "дори конкретно относно концерти".

"Очевидно е, че (руският президент Владимир) Путин напълно погрешно е преценил тези предупреждения и не се е отнесъл към тях достатъчно сериозно, и сега се опитва да отклони вниманието от тях", заяви Щрак-Цимерман.

В своя реч по-рано тази седмица Путин отхвърли предупрежденията и ги нарече западни провокации, с които се цели дестабилизирането на Русия.

Както стана известно, в началото на месеца посолството на САЩ в Москва, а и посолствата на шест други западни държави, предупредиха за възможни нападения на обществени места, включително концерти. Но тъй като предупрежденията засягаха "следващите 48 часа", а през тях не последваха нападения, президентът Владимир Путин отхвърли "провокативните изявления" на западните посолства, докато говореше пред Федералната служба за безопасност (ФСБ) в началото на седмицата.

След атентата съветникът на Белия дом по сигурността Джон Кърби заяви, че САЩ не са разполагали с предварителна информация за терористичното нападение в Москва.

В петък нападатели откриха безразборна стрелба срещу посетители в концертната зала "Крокус сити хол" в покрайнините на Москва, при което по информация на властите бяха убити 133 души и повече от 100 бяха ранени.

Облечени в камуфлажни дрехи нападатели откриха огън с автоматични оръжия в концертната зала точно преди рокгрупата от съветската епоха "Пикник" да изпълни хита си "Не се страхувам от нищо". Сградата бе подпалена, след което покривът ѝ се срути и стотици пожарникари в продължение на часове се бориха с пожара.

Терористичната групировка "Ислямска държава" в събота публикува снимки на предполагаемите нападатели, след като пое отговорност за атаката.

Компанията собственик на концертната зала - "Крокус груп", заяви в неделя, че ще възстанови сградата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След атаката от сградата са останали само обгорели железни подпорни греди и железните рамки на стотици седалки.

Залата, с капацитет от над 6000 места, е построена от компанията "Крокус груп" на милиардера Арас Агаларов през 2009 година. Тя е част от обширен комплекс с търговски центрове, ресторанти и хотели в западните покрайнини на столицата.

ИЗБРАНО